Despre

Despre BEGA!

BEGA! este un program de artă performativă creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.

Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca și unul dintre programele principale ale acestuia sub numele inițial de “Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.

Spre deosebire de un format clasic, BEGA! nu își propune să importe producții artistice, în schimb se axează pe colaborări cu organizații cu expertiza de a crea și de a facilita un proces de creație colaborativ, specific unei comunități și cu implicarea acesteia.

Miza pe care BEGA! și-o asumă în contextul TM2021 este de a merge mult dincolo de un act artistic în sine și are implicații culturale, sociale și chiar la nivel de infrastructură.

Pregătirea primei etape a început în 2017 când au avut loc vizite de studiu în Danemarca, Franța și Anglia în cadrul cărora s-au ales partenerii externi și a continuat cu întâlniri la Timișoara, aducându-i pe aceștia alături de organizațiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru.

Etape

2018

Etapa din 2018 constă în activarea fostului port al orașului Timișoara prin crearea unei producții personalizate folosind povestea orașului.

Pentru a pune în scenă producția, pe spațiul fostei stații de pompare a fabricii Solventul, s-a construit o structură pe care au susținut un spectacol peste 200 de persoane (profesioniști și voluntari amatori). Întreaga structură a fost videomapată, actorii interacționând constant cu conținutul grafic. S-au utilizat 2 macarale de 80 și 130 de tone pentru acrobații aeriene.

Conținutului artistic al programului în 2018 a fost creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM - coordonator al voluntarilor pentru muzică), Asociația Tango Timișoara, Verde pentru Biciclete, Salsa with Attitude Dance School, Melopolis, Fabrica de Arte, Amalia Gaiță și Alexandra Sari.

Coordonatorul artistic fiind Kevin Finnan, coregraful ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra, director artistic al companiei britanice Motion House.

Muzica a fost scrisă de compozitoarea Sophy Smith, cu participarea lui Cari Tibor, iar conținutul grafic pentru videomapări a fost realizat de compania bască, Logela.

2019

Etapa BEGA! 2019 va fi orientată spre activarea zonelor dens populate prin spectacole de tip pop-up ce au ca și conținut artistic instalații interactive în mai multe cartiere non-istorice de pe lângă râul Bega. Instalațiile se vor ridica în timpul serii, astfel încât să surprindă locuitorii zonei și să le stârnească interesul de a vizita și celelalte cartiere.

Etapa din 2019 va avea două proiecte, primul fiind “The Lightning Project” și va combina știința cu artele spectacolului.

Cel de-al doilea proiect se va concentra asupra unor structuri interactive care vor încuraja publicul să interacționeze și să comunice prin mesaje personale sau relevante la nivel social, prin intermediul unei acțiuni fizice ce urmează a fi digitalizată.

Găzduirea celui mai important eveniment de educație și networking din Europa pentru centre culturale independente (Trans Europe Halles Conference) cu peste 80 de reprezentanți ai celor mai importante centre europene în Timișoara, cu accent pus pe tematicile de implicare a comunității, dezvoltarea de audiențe și împărtășirea de conținut și expertiză la nivel European.

2020

BEGA! 2020 va recrea Luminile Nordului (Aurora Boreală) și Luminile Sudului (Aurora Australă) pe cerul orașului cu ajutorul artistului elvețian Dan Acher.

O instalație creată cu ajutorul laserelor, proiectoarelor, mașinilor de fum și a unui sistem de sonorizare ambientală va schimba cerul deasupra orașului în perioada 1-3 Octombrie 2020.

Proiectul va fi prezentat în premieră la Uzina de Apă urmând ca în zilele următoare să acopere o parte a zonei centrale.

Inițial integrat în programul BEGA! pentru anul 2021, BOREALIS a luat locul proiectului planificat pentru anul 2020 din motive ce țin de restricțiile aflate în vigoare.

Desfășurat pe o suprafață extinsă, publicul poate participa fără a fi limitat la o zonă specifică de participare.

În toate lucrările sale, designerul proiectului BOREALIS, Dan Acher utilizează orașul ca pe un loc de joacă pentru a crea sentimentul de apartenență și comunitate, fiind aliniat la aceleași valori care au dus la crearea programului BEGA!

Aurorele Polare au creat fascinație mereu, iar recrearea acestora deasupra unui mediu urban precum Timișoara, la mii de kilometri depărtare de locul lor de origine transmite însăși esența stației a cărui program principal este BEGA!, “Lumina peste granițe”.

2021 – 2022 (în curs de dezoltare):

Ajungând la maturitate în 2021 programul va uni proiectele pilot la care se vor adăuga intervenții pe toată lungimea râului Bega în Timișoara dar și în zonele rurale si va trece granitele prin parteneriatele dezvoltate cu Szeged, Budapesta și Novisad ajungâdu-se la un total de 21 de stații (zone).

După anul deținerii titlului, în 2022, programul va continua ca și un proiect bianual dezvoltat în Timișoara ce va fi curatoriat pentru a lua forma celor mai actuale interpretări artistice și tehnice, menținându-și modalitățile participative și educative pentru a crește organic implicarea publicului prin intervenții în zone cu acces limitat la viața culturală a orașului.