Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană
Asociaţia Timișoara-Capitală Culturală Europeană este o organizaţie nepatrimonială, neguvernamentală, apolitică şi independentă, având o misiune profund culturală şi instructiv-educativă, din care fac parte 70 de membri, printre care Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Judeţean Timiș, alte autorităţi locale și judeţene, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai universităţilor, instituţii de cultură, organizaţii și asociaţii artistice, de cultură, sociale și reprezentanţi ai mass-media.
Misiunea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană este de a contribui activ la crearea, susţinerea şi promovarea unui spaţiu dinamic, divers și incluziv bazat pe valorile multiculturale, educaţionale, istorice şi civice ale comunităţii, care să valorizeze identitatea, diversitatea, creativitatea şi avangarda culturală timişeană ca motoare pentru dezvoltare comunitară sustenabilă/durabilă.
Motion House
Fondată în 1988 de către Louise Richards și Kevin Finnan MBE, creează teatru-dans cu elemente acrobatice de talie mondială, producții care fac turnee pe scară largă în întreaga lume. De la producții de lungă durată pentru turnee de teatru la o muncă flexibilă în aer liber și la evenimente de artă performativă la scară largă, producțiile lor integrează elemente de dans atletic, narațiunea puternică, imagini digitale incredibile și partituri muzicale emotive.
Kevin Finnan este cunoscut pentru producțiile sale vizuale, dinamice, care integrează dans, elemente acrobatice și tehnologie digitală. A fost coregraful Jocurilor Paralimpice de la Londra in 2012, a creat lucrări pentru sărbătorirea capitalelor culturale de la Aarhus, Copenhaga și Marsilia-Provence fiind un adevărat vizionar al scenei de teatru-dans.
Pentru întreaga sa contibuție adusă dansului, Kevin Finnan a fost decorat de Regina Angliei cu titlul „Member of the Order of the British Empire’.
Unfold Motion
Unfold Motion este singura companie de dans contemporan din Timișoara, România. De la înființarea sa, în anul 2013, de către Lavinia Urcan, coregraf și director artistic, compania a colaborat cu artiști din diverse domenii: dans, teatru, muzică, design și arte vizuale. De asemenea, Unfold Motion este implicată activ pe scena culturală din Timișoara și din țară. Experiența și aportul creativ al companiei contribuie la rețeaua culturală a orașului și se indreaptă către experiențe culturale cât mai vaste.
În prezent, activitățile Unfold Motion sunt concentrate în jurul: creației, producției, distribuirii și promovării activității artistice a companiei. A organizării de activități educaționale pentru diferite grupuri țintă (cursuri, ateliere, laboratoare de dans), rezidențe artistice organizate de companie, proiecte și rezidențe artistice internaționale. Cât și a dezvoltării cultural-artistice a comunității, în cooperare cu diverși parteneri socio-artistici.
Asociația Culturală TGP - Talent, Generozitate, Pasiune
Ceea ce a început în 2005 cu un week-end între prieteni cântând muzică gospel a adus împreună până acum sute de amatori împărtăşind o pasiune mereu crescândă: muzica pe post de catalizator pentru schimbare şi includere socială. Coriştii noştri sunt elevi, studenţi şi pensionari, medici şi profesori, muncitori şi mame casnice.
Nu există nici audiţii, nici preselecţii, nici taxe. Toată lumea este binevenită. Mulţi n-au mai cântat niciodată înainte. Şi cum nu suntem un cor permanent, ci lansăm un apel de înscriere pentru fiecare proiect, reuşim mereu să transformăm un grup divers de 80-120 de persoane într-o comunitate.
Credem că un cor care reflectă atât ţesătura socială complexă a unei societăţi cât şi amploarea experienţei umane sună de fapt mai bine. Credem că diversitatea este o putere şi încercăm să ducem această idee atât la marginile cât şi în mijlocul societăţii.
Tango Timisoara
Asociația Tango Timișoara este o organizație cu caracter umanitar, neguvernamentală, independentă, nonprofit, apolitică și democratică care are drept principal scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la dezvoltarea tangoului argentinian la nivel local și național, ca o formă de artă completă.
Asociația Tango Timișoara susține, promovează și duce la creșterea unei comunități de pasionați de artă, de muzică și dansul argentinian, organizând evenimente periodice, culturale, cu tema principală -tangoul argentinian prezent în multiple forme de artă (muzică, dans, fotografie, teatru, pictură, design vestimentar, design grafic)
Asociația Tango Timișoara acordă o atenție sporită integrării anumitor categorii de persoane, vârstnice, cu nevoi de socializare, într-o comunitate nouă - cu preocupări culturale, ce reunește muzica și dansul.
Salsa with Attitude Dance School
Sunt mai bine de 11 ani de când am pornit la drum sub numele de „Salsa With Attitude Dance School”. Suntem prima școală de salsa din Romania care promovează Salsa-Hip-Hop, introducând elemente de Poppin, Lockin’, Uprock, Toprock in SALSA – L.A.style.
Ne dorim să contribuim, având alături comunitățile de salsa din întreaga țară, la dezvoltarea fenomenului SALSA. Cum? Simplu și eficient: prin cursurile susținute în cadrul școlii, prin promovarea evenimentelor de acest gen și, mai ales, prin încurajarea aborării unui stil de viață sănătos și ritmat!
Melopolis
Asociația Cultural- Educațională MELOPOLIS realizează activități cultural- educative și implementează proiecte din sfera educației muzicale, organizează ateliere muzicale interactive folosind reciclarea creativă și promovează prin acțiunile sale învățarea experiențială a copiilor.
Fabrica de Arte
Fabrica de Arte este o scoală privată unde fiecare participant este încurajat să dea glas artei ce stă ascunsă în om. Indiferent de vârstă, de culoarea ochilor, de trecutul artistic al fiecãruia, Fabrica de Arte își propune să dezvolte prin atelierele sectiei de muzicã si a celei de arte vizuale, abilitatea de a ne exprima prin frumos, prin artă, încă de la primele contacte și până la cele mai complexe manifestări artistice, așa încât lumea noastră să devină mai frumoasă.
Ceva de Spus
Asociația Ceva de Spus este singura organizație de auto-reprezentare din România care are ca membri (inclusiv în conducere) persoane cu dizabilități fizice și intelectuale. Asociația este alcătuită exclusiv din persoane cu dizabilități și are următoarele 3 obiective principale:
1. Accesibilizarea societății, ceea ce nu înseamnă doar rampe și lifturi, dar și elemente ajutătoare pentru nevăzători sau surzi, informație în ușor de înțeles/citit pentru persoanele cu dizabilități intelectuale etc.
2. Dezinstituționalizare și promovarea vieții în comunitate. În România momentan trăiesc 18.000 de persoane cu dizabilități intelectuale în condiții inumane , abuzate în instituțiile rezidențiale ale statului unde nu au niciun drept de decizie asupra niciunui aspect al vieții lor. Noi dorim ca aceste persoane să trăiască în comunitate, să fie utile comunității și să aibă o viață decentă.
3. Conștientizarea membrilor comunității atât privind greutățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități cât și privind abilitățile pe care le au. Ne dorim o societate unde persoanele cu dizabilități nu sunt privite cu milă ci ca cetăţeni cu drepturi egale.
Verde pentru Biciclete
Cu gândul la orașul viitorului și inspirați de modele internaționale de succes, scopul “Verde pentru Biciclete” este acela de a promova bicicleta ca stil de viață activ și sănătos și de a susține și apăra drepturile și interesele bicicliștilor, mediind dialogul între cetățeni și autoritățile locale.
Fie că vorbim de deplasarea la muncă, la școală, la cumpărături, la întâlnirile cu prietenii și în plimbările de plăcere prin oraș sau prin împrejurimi- bicicleta este de departe cel mai apreciat și folosit mijloc de transport alternativ la nivel mondial.
Credem că protejarea mediului este vitală pentru o viață armonioasă dar vedem și latura mai pragmatică a lucrurilor, astfel luăm în calcul și rapiditatea, costul şi confortul unui mijloc de transport eficient pentru uzul personal dar și pentru întreaga comunitate.
Verde pentru Biciclete este un îndemn la acțiune, este o stare de spirit!
BRD
In contextul pregatirii pentru momentul Timisoara - Capitala Culturala 2021, noi, BRD, credem ca investitia in cultura reprezinta un mod activ de a ne implica in comunitate. Ne dorim sa fim parte a acestui concept, sa investim durabil in patrimoniul cultural al Timisoarei, precum si sa ne implicam in fenomene culturale vii, dinamice. Sustinerea acestui eveniment reprezinta o declaratie a BRD de incurajare a culturii, a artelor performative, de incredere in comunitatea locala si in Timisoara culturala. Ne dorim ca acest apel la voluntariat adune cat mai multi timisoreni, si, impreuna, sa adaugam orasului un nou proiect cultural de care sa fim mandri.
Continental
Partener în comunitățile din care face parte, de aproape 20 de ani, dezvoltarea și susținerea societății reprezintă una dintre orientările strategice ale companiei în România.
Continental, companie tehnologică, își dorește să investească în parteneriate cu orașele românești în care își desfășoară activitatea, pentru a face mobilitatea mai sigură, interconectată și mai curată. Continental caută să identifice oportunitățile locale de cercetare-inovare și conectarea acestora cu subiecte și probleme globale de mobilitate, pentru a contribui la demararea de noi proiecte în această direcție în România.
Societatea de Transport Public Timișoara
Societatea de Transport Public Timişoara doreşte să-şi îmbunătăţească continuu performanţele în domeniul transportului public de persoane şi a celorlalte domenii asumate.
De aceea Societatea de Transport Public Timişoara este alaturi de comunitatea din Timisoara si acorda sprijin pentru realizarea programului BEGA!