Noaptea Albă a Filmului Românesc

Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe 14 septembrie o selecţie a celor mai de succes filme româneşti., producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, în 15 locaţii, în 4 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iaşi. Un eveniment special din cadrul Nopţii îi este dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare. FAV este o instituţie non-profit, apolitică şi independentă, fondată în 1992 de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile cu scopul de a-i sprijini pe tinerii cineaşti şi creatori din sfera artelor vizuale.

FAV a produs peste 80 de proiecte de film şi video – ficţiune, documentare, filme experimentale, filme promoţionale pentru creatorii din teatru, dans, muzică şi cinema, co-
producţii, proiecte speciale şi multi-media. Astfel spectacorii vor putea viziona o selecţie de 7 filme, printre care se numără şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, Lindenfeld 1994, dar şi Lucy Castle Hotea (r. Vali Hotea, 1996), Franzela exilului (r. Alexandru Solomon, 2002) sau Boborul (r. Radu Igazsag, 2004), precum şi un scurt promo la documentarul despre expediţia lui Emil Racoviţă, Exploratorul (Gabor Xantus, 2012). \

Tot în cadrul Nopţii Albe, publicul este invitat să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, Kiddo (r. Millo Simulov). Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă şi o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, îi va fi decis destinul de mai multe ori de-a lungul filmului, din variantele oferite de autori. Filmul a fost foarte apreciat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Din programul evenimentului nu vor lipsi nici animaţiile româneşti, prezentate anul trecut încompetiţie la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.
Anul acesta, pe harta Nopţii Albe din Bucureşti sunt incluse şi locaţiile Cinema PRO, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Grădina Verona, Godot Cafe, cumulând un total de 10 locaţii- gazdă ale Filmului Românesc (alături de Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Club Fabrica, Centrul Istoric – Piaţa Sfantul Anton).

Şi spectatorii din Timişoara au parte de o veste bună. Pe lângă proiecţiile din Noaptea Albă programate la Cinema Timiş, organizatorii vor aduce o selecţie de filme româneşti şi în cadrul Festivalului PLAI, la Muzeul Satului Bănăţean.

În Cluj-Napoca cinfilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria şi la Casa TIFF (Str. Universităţii nr.6), iar în Iaşi, Noaptea Albă a Filmului Românesc va fi gazduită de Cinema Victoria.
Programul complet al evenimentului pe www.romfilmpromotion.ro.