Fundatia ERSTE

Fundatia ERSTE este activă în tările din Europa Centrală si de Sud-Est, prin proiecte proprii sau dezvoltate împreună cu parteneri locali în cadrul celor trei programe ale sale: Dezvoltare Socială, Cultură, Europa.

Cel mai important proiect al Fundatiei ERSTE care vizează integrarea socială a persoanelor si a grupurilor marginalizate este Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Socială. Prin această initiativă sunt recunoscute si recompensate la fiecare doi ani eforturile organizatiilor nonprofit care contribuie la integrarea grupurilor marginalizate în societate.
În cadrul Festivalului Plai, Fundatia ERSTE va fi prezentă cu un Cort al Diversitătii, un spatiu neconventional care va găzdui, timp de două zile, o bibliotecă umană, ateliere de improvizatie creatoare, activităti interactive având ca tematica discriminarea si diversitatea. Prin aceste activităti promovăm respectul pentru drepturile omului si demnitatea umană si vrem să atragem atentia asupra diversitătii în toate formele ei.
Facilitatorii atelierelor vor fi: Asociatia ACCEPT (una din organizatiile câstigătoare ale Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala în 2011) si Asociatia A.R.T. Fusion.

Program la Festivalul PLAI 2012

Sâmbătă:
15:00 – 19:00: Workshop pe tema discriminării
Prin intermediul acestui workshop, participantii vor experimenta o serie de jocuri si exercitii (individual si în echipă ) pe tema diversitătii, care îi vor ajuta să înteleagă cum valori precum respect, tolerantă, încredere contribuie la o comunitate puternică. Concepte precum stereotipuri, prejudecati, discriminare, vor fi abordate prin diferite metode ale educatiei nonformale si vom vedea cum ne influenteaza ele in viata noastra de zi cu zi.

Duminică:
12: 00 – 14:00: Workshop de improvizatie creatoare (sesiunea I)
Prin intermediul workshop-ului de improvizatie, participantii vor afla cum să se raporteze la viată si cât de bine ii face ei, vietii, degajarea sau încrâncenarea.
Workshopul vizează explorarea propriului potential creativ, depăsirea unor blocaje, activarea resurselor personale si interpersonale creative, cresterea încrederii în sine, precum si îmbunătătirea abilitătilor de comunicare si relationare.

14:00 – 17:00: Biblioteca vie
Biblioteca vie functionează ca o bibliotecă obisnuită – cititorii vin si împrumută cărti pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărtile, le returnează în bibliotecă si, dacă vor, pot să mai împrumute o carte. Există însă două aspecte importante: CĂRTILE sunt FIINTE UMANE si intră într-un dialog personal cu cititorul. Cărtile din biblioteca vie organizată de ACCEPT sunt oameni din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane trans) care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăti sau stereotipuri, si care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale, sau pot fi oameni cu povesti care ar da cititorului o experientă unică de învătare. De ce acest dialog? Pentru că, de multe ori, diferentele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferente duc la discriminare, suspiciune si respingere.

17:00 – 19:00 : Workshop de improvizatie creatoare ( sesiunea II)