Banater Rosmarein

banaterAnsamblul folcloric de tineret „Banater Rosmarein” al Forumului German al Tineretului Bănăţean a fost înfiinţat în anul 1992 şi numără astăzi aproximativ 115 membrii cu vârste cuprinse între 5 şi 35 de ani.

Activitatea ansamblului este cu atât mai importantă cu cât aceasta cuprinde o arie largă de domenii: cercetarea, conservarea şi transmiterea folclorului, tradiţiei şi a portului popular şvăbesc, derularea proiectelor în domeniul sportului, a turismului pentru tineret, activităţi sociale, activităţi ale tinerilor pentru timpul liber, seminarii în domeniul managementului organizaţiilor de tineret nonprofit, etc.

Încă de la înfiinţare, ansamblul a participat la numeroase festivaluri folclorice din România, Germania, Franţa, Irlanda, Elveţia, Austria, Slovacia, Lituania, Italia, Serbia şi Ungaria, fiind totodată organizatorul unor acţiuni culturale şi specifice tineretului:

Festivalul interetnic „Nunta în Banat” şi „Obiceiuri de iarnă la etniile din Banat”, „Festivalul muzicii germane”, cursuri de formare a conducătorilor de ansambluri folclorice, tabere de tineret la Poiana Mărului, turnee de volei, tabere de limbă germană pentru copii, etc.Această activitate a dus la înfiinţarea, în 1997, a grupului de copii „Hänschenklein“, care are ca scop păstrarea şi cultivarea dansurilor şi cântecelor specifice copiilor.

Repertoriul ansamblului conţine atât dansuri şi cântece şvăbeşti din Banat, cât şi folclor din zona Satu Mare şi Bucovina. Portul popular cuprinde piese culese din diferite localităţi din Banat, dar în cea mai mare parte el este reconstituit în urma documentărilor întreprinse de membrii ansamblului.

În urma evoluţiei remarcabile a membrilor ansamblului „Banater Rosmarein” din Timişoara la ediţia 1996 a festivalului, ansamblul a avut onoarea de a putea face pe viitor parte din cele 11 grupuri ale festivalului, participând astfel la toate ediţiile. În anul 2004 ansamblul „Banater Rosmarein” a organizat în Timişoara cea dea 10-a ediţie a festivalului „Săptămâna Europeană a Tineretului şi Culturii”, şi a reuşi astfel să adune la Timişoara, timp de o săptămână 300 de tineri din 10 ţări din Europa.

www.facebook.com/banater.rosmarein

Program la PLAI X

Sâmbătă & Duminică:
12:00-19:00 Expoziţie costume svăbeşti tradiţionale din zona Banatului, autentice și reconstituite după fotografii
12:00-19:00 Atelier “”Cum îşi împleteau svăboaicele părul””
12:00-19:00 Poveştile din spatele numărului mare de nasturi de pe vestele şvabilor şi pălăriile lor bogat împodobite