Asociaţia Speologică Prusik

Numele de PRUSIK – nod de ascensiune pe coardă – a fost alegerea unui grup de tineri, care după ’89 vedeau şi aplicau speologia în alt stil decât s-a practicat până atunci. O alegere nonconformistă care, la fel ca şi principiile lor, i-a obligat să depăşească multe obstacole şi să lupte cu mentalităţi învechite, dar munca a meritat. Astfel în anul 1994, ia naştere Asociaţia Speologică PRUSIK – un club nou din multe puncte de vedere pentru acele vremuri: era condus de principii democratice şi promova o nouă imagine a speologiei şi a speologului.

Dar ce este totuşi speologia? E drept că mulţi nu cunosc semnificaţia acestui termen, însă probabil că majoritatea oamenilor au vizitat măcar o peşteră. Sau au învăţat la orele de geografie despre aceste cavităţi. Speologia este ştiinţa care se ocupă de studiul peşterilor. Adică este acea ştiinţă care înglobează stalactitele, stalagmitele, coloanele şi toate frumuseţile subteranului.
Prin acţiunile susţinute de-a lungul anilor, Asociaţia Speologică PRUSIK Timişoara s-a alăturat celorlalte cluburi de speologie din ţară, dând dovadă de seriozitate şi profesionalism. De asemenea au remarcat acest club şi numeroşi timişoreni, prin cele două evenimente organizate de grupul de speologi: “Expoziţia de artă fotografică subterană”(în luna decembrie a fiecărui an), precum şi “Cursul de iniţiere Descoperă lumea peşterilor” (organizat anual, în lunile mai şi iunie).