Asociaţia Domus Caritatis

O poveste veche spunea că în una mai înflorește feriga, iar cel care găsește această floare va descoperi orice comoară ascunsă. Noi, Asociaţia DOMUS CARITATIS, credem că am găsit această comoară … Roșia Nouă. Asociația dorește să promovează cooperarea inter-agenţii şi implicarea factorilor comunitari relevanţi în derularea proiectelor educaţionale şi sociale ca punte de legătură între nevoile beneficiarilor şi resursele comunităţii. Unul dintre scopurile asociaţiei este de a promova potenţialul natural şi tradiţional al localităţii Roşia Nouă. În acest sens, cei interesaţi pot sta pentru perioade stabilite de comun acord în case amenajate în stil tradiţional sau în zonă de campare parţial amenajată. De aici pot pleca în drumeţii în zonă, participa la activităţi gospodăreşti specifice sau cunoaşte oamenii şi tradiţiile din zonă.

Poţi participa la făcutul pâinii și mălaiului în ţest sau cuptor de pâine, poţi vizita o moară de apă şi o presă de ulei, poţi vedea ţesături, costume tradiţionale şi împletituri, poţi participa la realizarea de produse alimentare specifice (zacuscă, ţuică, brânzeturi) şi, bineînţeles, poţi să le şi consumi. Zona este foarte puţin poluată, ceea ce permite menţinerea unei flore diverse şi curate, aici putându-se găsi fructe de pădure şi plante medicinale foarte apreciate (ienupăr, cătină, soc, mure, coarne, cimbrişor sălbatic). Cei interesaţi de o zi de muncă la ţară pot participa la adunatul fânului sau al plantelor medicinale, fructelor, legumelor, porumbului.

Drumurile din păduri permit realizarea de drumeţii pe jos sau cu bicicletele, iar pentru amatorii de off-road cu maşini sau motociclete, ele pot fi un cadru foarte bun (Roşia Nouă – Vaţa, cca 21 km), multe ducând spre zone mai înalte care dezvăluie o vedere panoramică superbă. Biserica din localitate are o pictură pe lemn originală, fiind inclusă în lista monumentelor culturale şi istorice din România.

Roșia Nouă 71, județul Arad, www.domsucaritatis.ro

Program PLAI Festival 2014:

Sâmbătă
13:00-18:00 Prezentare și degustare de produse tradiţionale: pesmet de prune, dulceață de prune cu nuci, dulceață de mure, pâine făcută în ţest, mălai în țest, miere polifloră din zonă, prezentare de tors cu furca şi straie populare, ceaiuri de plante din zona Roşia Nouă.