Trilok Gurtu

trilok gurtu„Noi creăm punţi, nu bariere. De asta are lumea nevoie” spune Trilok Gurtu – un nume deja cunoscut timişorenilor. În urmă cu şase ani, a umplut până la refuz sala de concerte a Liceului Ion Vidu, lucru care s-a repetat, după aceea, la Sala Palatului din Bucureşti.

La începutul anilor 70, un tânăr indian aştepta răspunsul faimoasei academii americane de muzică Berkeley. „Respins” a sunat verdictul – unul care nu l-a făcut pe artist decât să considere că America nu este destul de bună pentru el. A venit în Europa, şi de aici a pornit o poveste impresionantă: „Doream din tot sufletul să ajung să cânt ca un adevărat baterist american, însă Dumnezeu a aranjat în aşa fel lucrurile ca eu să cânt numai ca Trilok Gurtu. Să nu semăn cu nimeni altcineva”, povesteşte indianul.

Percuţionist de talie mondială, Trilok Gurtu a atras numeroşi muzicieni care şi-au dorit să colaboreze cu el de-a lungul timpului: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Neneh Cherry, Bob Dylan, Eric Clapton, Pat Metheny, Gilberto Gil, David Gilmour sunt doar câţiva dintre cei care au fost vrăjiţi de simţul aprins al ritmului de care dă dovadă Trilok.
Cu rădăcini adânci în tradiţia indiană, Trilok Gurtu reuşeşte să creeze ritmuri care ridică în picioare zeci de mii de spectatori oriunde în lume. Desemnat timp de cinci ani cel mai bun percuţionist al lumii, indianul are o carte de vizită impresionantă pentru orice muzician: apariţii pe 126 de albume, 54 de compilaţii, cinci DVD-uri iar muzica sa este dată ca exemplu în două cărţi despre performanţa în percuţie. Albumele sale solo au şocat şi au fascinat în egală măsură. Trilok Gurtu a reuşit să aducă în prim-plan suflul muzical al Indiei, să facă senzaţie în muzica occidentală şi să le îmbine cu flamenco, ritmuri africane, braziliene sau chinezeşti.

www.trilokgurtu.net
www.myspace.com/trilokgurtu