PLAI prezintă: MISIA

Regulamentul concursului “Bilet la concertul de Fado – Misia, 29 Noiembrie, Sala Operei Naţionale Bucureşti”

Misia – 29 noiembrie – Sala Operei Naţionale Bucureşti

Din dorinţa de a promova muzica lumii şi implicit fado, PLAI, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei în România prezintă Misia – “Ruas” Tour 2010 la Bucureşti, în Sala Operei Naţionale Bucureşti pe 29 noiembrie 2010, cu începere de la ora 20.

După ediţia de anul acesta a Festivalului PLAI, datorită reacţiilor participanţilor şi dorinţei fadistei de a se întoarce în România cât de curând, organizatorii PLAI o aduc pe Misia şi la Bucureşti într-un concert de susţinere a evenimentului realizat 100% de voluntari: “Festivalul PLAI”.

Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 70 şi 250 de lei şi vor putea fi achiziţionate de la casieria Sălii Palatului, Librăriile Diverta precum şi on‐line, de pe site‐urile myticket.ro, ticketpoint.ro şi bilete.ro.

Misia este considerată una dintre cele mai bune voci din istoria fado-ului, o demnă urmaşă a Amaliei Rodriguez. Un pionier, un spirit liber – Misia este mai mult decât o simplă interpretă, este cea care duce tradiţia portugheză mai departe, este o adevărată ambasadoare a muzicii recunoscută în întreaga lume, mărturie în acest sens stând toate ordinele, distincţiile, medaliile şi premiile pe care le-a cucerit: Medalia Ordinul de Merit al Portugaliei, Marea Medalie Roşie a oraşului Paris, Ordinul Artei şi Literelor din Franţa, Premiul Criticilor Muzicali din Germania, Marele Premiul al Academiei Charles Cros, Premiul Carosone, ş.a.

Revenirea Misiei în România va reprezenta promovarea celui mai nou material discografic al acesteia – dublul album „Ruas”. Un dublu album complex, complet, unde ne sunt prezentate străzile – aceste locuri de trecere, de întâlnire şi de despărţire, pe care le traversăm zilnic încercând să ne trăim viaţa.

În primul CD al albumului, „Lisboarium”, Misia a visat la Lisabona de departe, gândurile sale fiind încărcate de saudade – acel sentiment unic, intraductibil, pe care doar fado-ul portughez poate să-l exprime; singurătate, tristeţe, melancolie şi dor deopotrivă – acea saudade pe care Misia o resimţea după trei ani petrecuţi în Paris. Albumul reprezintă un inventar subiectiv al oraşului, o alegere a cântecelor şi poemelor, care povestesc şi reflectă această lume urbană şi îi pătrund secretele. Genul principal este fado, fiind explorate două alte sunete specifice Lisabonei: Marchas de Lisboa şi lamentările capo-verdiene atât de similare fado-ului în problemele pe care le tratează.

Al doilea CD al albumului „& Tourists”, reflectă călătoriile care au format şi modelat sensibilităţile muzicale ale Misiei de-a lungul a 20 de ani. CD-ul aduce împreună munca artiştilor din culturi muzicale diferite, dintre cele mai neaşteptate, fiecare cu sensibilitatea, experienţele şi traiectoria sa distinctă. Fie că se îndreaptă către Nine Inch Nails (Hurt), Joy Division (Love will tear us apart), cântăreţul de flamenco Camaron de la Isla (Como el agua), Barbara (Attendez que ma joie revienne – Wait for my joy to return), Dalida (Pour ne pas vivre seul – To not live alone), Cuco Sanchez (Fallaste corazon) sau Peppe Servillo (“Avion Travel”), cu un cântec napolitan ori colegi de breaslă cu care cântă în duet (Agnčs Jaoui, Kudsi Erguner sau acordeonistul Daniel Mille) sau doar se alimentează cu piese din repertoriul lor, Mísia înaintează pe calea pe care a ales-o, explorând noi orizonturi modelate de aceleaşi sentimente ca şi fado şi reamintindu-ne că, deşi există nenumărate genuri muzicale, în final, există un singur cântec: cântecul sufletului – un cântec universal.