Fatoumata Diawara

Ne face întotdeauna plăcere să prezentăm artişti noi, iar în acest an suntem de-a dreptul norocoşi să avem pe scena PLAI cel mai nou artist produs de casa de discuri World Circuit.
Pentru cei care nu ştiu, este vorba de oamenii care au pus pe scena internaţională nume precum: Buena Vista Social Club (Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Eliades Ochoa), Tinariwen, Ali Farka Toure, Orchestra Baobab, Tony Allen şi Toumani Diabate , ca să enumerăm doar câţiva. Mai mult, de la lansarea primului album în septembrie 2011 intitulat “Kanou”, artista în cauză a intrat direct pe prima poziţie a World Music Charts Europe şi a stat pe primul loc timp de 5 luni! Dacă nici acest lucru nu vă convinge, putem adăuga că de la lansarea primului ei album a fost cooptată în supergroup-ul Rocket Juice & The Moon fondat de Damon Albarn (Blur & Gorrillaz), Flea (Red Hot Chili Peppers) şi Tony Allen (producătorul lui Fela Kuti – legenda afrobeat) cu care a lansat un album în 26 Martie 2012.

Cireaşa de pe tort: în aprilie 2012 a câştigat premiul Songlines la categoria Newcomer. Cu alte cuvinte, în lumea world music este cea mai căutată artistă a momentului, motiv pentru care suntem mândri să o înscriem printre artiştii prezenţi la festival.

Pentru a o aduce la PLAI, am reuşit cu greu să o convingem să-şi decaleze turneul din Statele Unite cu câteva zile şi astfel va fi capul de afiş al zilei de sâmbătă, 15 septembrie.

Sperând că v-am trezit interesul, vă prezentăm şi numele ei: Fatoumata Diawara, din Mali.

Aşadar, o nouă ediţie, o nouă ocazie de a experimenta ceva nou. Vă aşteptăm cu drag la PLAI 2012, ediţia a 7-a să savurăm împreună o experienţă culturală deosebită.

Până atunci vă lăsăm să urmăriţi cele 4 videoclip-uri deja lansate ale Fatoumatei Diawara:
Bissa

Kanou

Kele

Sowa

Discografie Fatoumata Diawara:
2011 – Fatou
2012 – Rocket Juice and the Moon (vocals on tracks 3, 6, 14 & 19)

Resurse WEB:
1. http://www.worldcircuit.co.uk/#Fatoumata_Diawara
2. http://www.facebook.com/pages/Fatoumata-Diawara/151710422621