Duquende

Programul celei de-a doua zile de PLAI Festival va suferi o mică modificare. Duquende, artistul anunţat de organizatori pentru cel de-al doilea concert al serii de sâmbătă, 13 septembrie, şi-a anunţat imposibilitatea de a fi alături de spectatorii festivalului. “Juan Rafael Cortez Santiago – Duquende – a anulat concertul de la Festivalul PLAI din data de 13 septembrie datorită unor probleme de sănătate.” – spune un comunicat de presă din partea managerului artistului, sosit pe adresa organizatorilor.

“În locul lui va veni Jose Antonio Martin Yanez, Salao, care a lansat recent primul lui album, Jara en el camino, cu versuri proprii şi versuri din colecţia literară Colleccion de Cantes Flamenco aparţinând lui Antonio Machado y Alvarez (Demofilo)”, se arată în acelaşi comunicat de presă.

Juan Rafel Cortes Santiago, cunoscut sub numele Duquende, este cel mai important interpret de flamenco în viaţă. Prezentat la vârsta de 9 ani de însuşi Camaron de la Isla, artistul ce a influenţat acest gen muzical, a facut parte şi din sextetul lui Paco de Lucia, fiind primul cantator invitat să performeze în teatrul Champs Elysees din Paris.

Cu o imaginaţie abundentă căreia i se adaugă o instrumentaţie sclipitoare şi aranjamente muzicale ce seamănă cu un ceainic în care fierb sunete şi interculturalitate, Duquende prezintă spiritul flamenco în cel mai pur mod posibil.

Viaţa lui Juan Rafel Cortes Santiago nu se bazează doar pe cariera solo care a obţinut binecuvantarea lui Camaron la sfârşitul anilor ’80. Sunt mai multe bucăţi care îl formează, în special colaborarea cu Paco de Lucia.” – Pablo San Nicasio pentru revista “DeFlamenco”, 2012. În urma colaborărilor, marele chitarist îl descria pe Duquende: “Un gigant care posedă magia cântecului, cu o inspiraţie enormă şi tehnica din plin.”

Pentru prima oară la Timişoara, în cadrul Festivalului PLAI, Duquende va prezenta ultimul material discografic, intitulat “Caramelo”.

Discografie Duquende:
1993 – Duquende y la guitarra de Tomatito
2000 – Samaruco
2006 – Mi forma de vivir
2012 – Rompecabezas
2013 – Caramelo

Resurse WEB:

http://tallerdemusics.com/en/management-y-producciones/flamenco/duquende/

Videoclipuri:
Tangos (live): http://www.youtube.com/watch?v=Ljbo7G04aRI
Mi Gitana (live): http://www.youtube.com/watch?v=kWtWE-VHfRk
feat. Paco de Lucia: http://www.youtube.com/watch?v=nkrFTt89WAc