Christoph Pepe Auer Group

Christoph Pepe Auer GroupChristoph Pepe Auer revine la Plai, având alături grupul său şi ca invitat special un muzician nu mai puţin apreciat, Manu Delago. Christoph Pepe Auer, acum în vârstă de 29 de ani, a reuşit să îşi construiască un nume în Viena şi nu numai. Iar anul trecut la Plai a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti pentru recitalul susţinut (vă mai aduceţi aminte de interpretarea excepţională, în manieră jazz, a piesei celor de la Nirvana, “Smells Like Teen Spirit”? – dacă nu, o puteţi vedea aici sau aici.

Christoph Pepe Auer s-a născut în 1981 la Tirol, în Austria. Deja de la cinci ani a început să studieze muzica. Şi a făcut-o foarte bine, întrucât 15 ani mai târziu, în 2001, a fost acceptat la Universitatea de Muzică din Graz, unde a început să studieze saxofonul de jazz cu profesori precum Florian Bramböck, Karl-Heinz Miklin, Heinrich von Kalnein şi Klaus Dickbauer. A cântat pe scenă cu Adam Holzman (clape, Miles Davis Band), Joseph Bowie şi Vienna Art Orchestra. În 2005 a fost trimis ca reprezentant al studenţilor din Universitatea de Muzică din Graz la întrunirea I.A.S.J. – un moment de răscruce al carierei sale. Discuţiile cu mari jazzişti din lumea întreagă l-au determinat să muncească mult mai intens pe partea de compoziţie, lucru benefic. Compoziţiile i-au adus un premiu Hans Koller, o bursă şi un contract la New York, unde a cântat cu muzicieni precum Tony Malaby, Donny McCaslin, Marcus Strickland şi Branford Marsalis şi a înregistrat albumul „The New York Sessions“. Tot în 2005, Christoph Pepe Auer şi-a luat masteratul în arte, iar astăzi a ajuns să fie unul dintre cei mai bine cotaţi muzicieni de jazz din Viena. A ajuns aşa şi datorită colaborărilor cu nume mari ale jazzului mondial, precum Dick Oatts, George Garzone, Donny McCaslin, Branford Marsalis, David Binney, Tony Malaby, Marcus Strickland, Jason Lindner şi alţii.

Este implicat în numeroase proiecte, dintre care amintim „Living Room“, „The New York Sessions“, „Matthias Löscher Quartet“, „Stefan Heckel’s Dawn Chorus“, „Auer-Tiefenbacher-Kostron-Rainer/Smurfs Revenge“, „The Ringtones“ sau „Phoen“. În toate proiectele Christoph Pepe Auer îşi etalează virtuozitatea la saxofon alto, soprano şi tenor, clarinet, bassclarinet, flaut şi pepephon.
La Plai va (re)veni cu proiectul propriu – „Christoph Pepe Auer Group“, un proiect bazat pe compoziţiile proprii ale lui Christoph Pepe Auer, compoziţii inspirate de Wayne Shorter, Kenny Wheeler, Jimmy Merritt şi Ornette Coleman. În muzica lui Christoph Pepe Auer, structurile rigide sunt sparte în timpul interpretării de o comunicare concentrată. Grupul se inspiră din orice, absolut orice experienţă este transformată într-o experienţă muzicală, orice informaţie acumulată de cei cinci este pusă în practică într-un mod surprinzător. O preocupare muzicală şi stilistică unitară susţine idiomul jazzistic comun al grupului din care, pe lângă Christoph Pepe Auer, fac parte Manu Delago (hang, fx – un muzician excepţional, care dezvoltă acum un proiect cu Anoushka Shankar), Martin Reiter (pian), Matthias Pichler (bass) şi Peter Kronreif (baterie). Muzica grupului a depăşit de mult graniţele Austriei, cvartetul fiind invitat să cânte în Serbia, Slovenia, Croaţia, Kosovo, Polonia, Germania, Israel, Cipru, Slovacia, Italia, SUA, Suedia, Irlanda, Bulgaria, Anglia şi Scoţia.

“PLAI 2009 a fost o mare descoperire pentru Christoph Pepe Auer Group. Am veni aici fără să ştim despre ce festival este vorba – dar când am văzut spaţiul în care se desfăşoară, cu scena principală şi celelalte arii de interes, am fost impresionaţi de multitudinea de idei şi soluţii creative găsite de organizatori. Dincolo de aceasta, am ajuns să avem legături personale strânse cu mulţi din echipa Plai, deoarece este vizibilă deschiderea lor şi dorinţa puternică de a crea ceva cu adevărat special. Este minunat să vezi atâţia tineri care împărtăşesc acest spirit şi organizează împreună festivalul. Noi, ca tineri muzicieni, ne simţim extrem de legaţi de ideea de a construi împreună ceva unic şi de a oferi acest ceva tuturor celorlalţi. Nu în ultimul rând, publicul de la PLAI este extraordinar şi nu poate decât să ne bucure faptul că ne-a apreciat atât de mult anul trecut, lucru care sperăm să se repete şi în acest an.”

Resurse web:
www.christophauer.at
www.myspace.com/christophpepeauer