Baba Zula

15 septembrie, ora 20:30 – Baba Zula

La PLAI, am trecut întotdeauna peste graniţe. Fie că e vorba de stiluri muzicale, de culturi, de limbi diferite, mentalităţi sau sensibilităţi, nu ajungem niciodată la capăt de drum. Ediţie după ediţie, seară după seară, lucruri aparent incompatibile, ne arată că există ceva comun, frumos şi foarte puternic, care ne determină să ne întrebăm ce se află mai departe. Duminică, 15 septembrie pe scena PLAI vom continua în acest spirit cu două formaţii ce unesc sonorităţi de pe trei continente.

Prima dintre aceste formaţii este Baba Zula, cu al lor “sound” psihedelic bazat pe saz (instrument turcesc cu corzi) ce îmbină muzica tradiţională turcească cu electronica, reggae şi dub, la care adaugă dansatoare, costume elaborate, poezie, teatru şi desen live, într-un show cu tente ritualice.

Formată în 1996 de Levent Akman (linguri, percuţie, maşini, jucării), Murat Ertel (saz şi alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare şi theremin) şi Cosar Kamçi (darbuka şi percutie), Baba Zula este o formaţie greu de încadrat într-un stil anume.

Naiul aminteşte de tradiţia sufi-islamică, clarinetul este un simbol al muzicii ţigăneşti, sazul electric şi o lingura de lemn sunt o busola muzicală spre originile muzicii turcesti pre-islamice sau chiar şamanice, împreună dând naştere coloanei sonore a Istanbulului de azi.

Discografie Baba Zula:
1996 – Sommersault in the coffin
1999 – Seventeen Pieces From Three Plays
2003 – Psychebelly Dance Music
2005 – Belly Double
2007 – Dondurmam Gaymak soundtrack
2007 – Roots
2010 – Gecekondu

Resurse WEB:
http://www.babazula.com/

Videoclipuri:
Baba Zula “Bir Sana Bir de Bana” http://www.youtube.com/watch?v=dyZTje5jaQM
Baba Zula “Ben Bir Marti Olsam” http://www.youtube.com/watch?v=_HuK44CVneI