Aziza Mustafa Zadeh

Timp de 6 ediţii PLAI a însemnat sute de ateliere şi 2 zile de concerte. Am experimentat împreună muzică din toate colţurile lumii şi am încercat să ne depăşim limitele, plecând cu ceva nou. Anul acesta, în acelaşi spirit, aducem ceva nou: începând cu această ediţie, PLAI va avea 3 zile de concerte, programul de duminică fiind până târziu în noapte.

De-a lungul anilor am avut artişti din toate colţurile lumii, dar niciodată un artist a cărui fuziune de stiluri să cuprindă mugham, jazz şi operă. Aziza Mustafa Zadeh, de ea este vorba, o pianistă, cântăreaţă şi compozitoare originară din Baku, Azerbaijan, care la vârsta de 17 ani a câştigat concursul de pian Thelonious Monk, interpretând mai multe piese ale celebrului pianist cu influenţe din muzica azeră.

Pentru albumele ei de studio i s-au alăturat muzicieni precum Dave Weckl şi John Patitucci (Always) sau Al Di Meola, Omar Hakim, Stanley Clarke, Kai E. Karpeh de Carmago şi Bill Evans (Dance Of Fire).

De atunci a fost supranumită de presa de specialitate “The Princess of Jazz” şi “Jazziza”.

Cu expresivitatea, geniul ei pianistic şi stăpânirea completă a elementelor mugham, atât clasice cât şi folk, Aziza a întrecut toate aşteptările. Artista din Baku a aprins publicul de jazz din Europa. „Dance Of Fire” nu este un simplu album, este un drum ce a deschis noi perspective, dovedindu-se un hit în adevăratul sens al cuvântului.

Stilul mugham promovat de Aziza i-a fost insuflat de către tatăl ei, Vagif Mustafata Zadeh, cel despre care Dizzy Gillespie spunea că “muzica lui este de pe altă planeta …aceasta este muzica viitorului” iar B.B. King i-a spus: “pe mine mă numesc regele blues-ului dar dacă aş cânta la pian ca şi tine m-aş numi Dumnezeu.”

Mugham este o formă veche, foarte dezvoltată şi complexă de muzică specifică Asiei Centrale, Turciei, Orientului Mijlociu şi Orientului Îndepărtat. Compunerea şi interpretarea sa necesită un grad înalt de învăţare şi de profesionalism. La fel ca vechile tradiţii Griot de muzică africană, muzica mugham impune muzicianului atingerea unei stări superioare de a fi, pentru că, în ciuda compoziţiei mugham-ului care se bazează pe scara modala, rigid structurată, în interpretarea sa interpretul trebuie să transmită o stare sporită de emoţie. Deoarece stilul mugham este greu de asimilat de cei cu pregătire muzicală occidentală, de cele mai multe ori acesta este pus în categoria jazz.

O artistă excepţională, ce nu încetează să surprindă publicul larg, Aziza este unul dintre artiştii pe care îi aşteptăm cu nerăbdare în data de 16 Septembrie la PLAI.

Discografie Aziza Mustafa Zadeh:
1991 – Aziza Mustafa Zadeh
1993 – Aziza
1993 – Always
1995 – Dance of Fire
1996 – Seventh Truth
1997 – Jazziza
2000 – Inspirations – Colors & Reflections
2002 – Shamans
2006 – Contrasts
2007 – Contrasts 2 – Opera Jazz

Resurse WEB:
www.azizamustafazadeh.de
www.allaboutjazz.com/php/musician.php?id=13382
en.wikipedia.org/wiki/Aziza_Mustafa_Zadeh

Video clip-uri: