Alex Ciucă

PLAI e un festival ca un zâmbet, aşa l-am simţit la prima întâlnire. Îţi dă un echilibru sufletesc fantastic, te uiţi prin Muzeul Satului Bănăţean şi simţi că aşa trebuie să fie lucrurile, că e normal să fie copii aduşi de mână de părinţi şi că ar trebui să fie un PLAI în toată ţara asta.

Ana Kun

Anul trecut am fost prima dată la PLAI în dublă calitate: de balamuncitor la Balamuc şi grabnic cititor-autor la Curtea de Litere. Raportez: a fost foarte mulţumitor, mai doresc o porţie. În civil am fost de la prima ediţie, mai mult pentru că nu-mi venea a crede că vine Al Di Meola şi Shukar Collective. Cam aşa a fost în fiecare an: un soi de mirare încântată că vine cutare şi cutărescu şi că ioi, mă, ce fain. Asta până anul trecut, când i-am cunoscut pe voluntarii de la PLAI de a căror magie organizaţională auzisem doar (şi nu mă refer doar la Ţuca şi Tako). Acum, pentru mine, PLAI înseamnă în primul rând toţi supereroii şi supereroinele care lucrează la organizarea sa, foarte mulţi de la prima ediţie. Reiterez: ioi, mă, ce fain!

Andreea Gavriliu

Tocmai am trecut în revistă ce am ratat la PLAI anii trecuți, după gusturile mele: Paco de Lucia (și nici nu mai am cum să-l mai văd vreodată, RIP...), Baba Zula (muzică turcească adevărată ca să înțeleagă toată lumea că manelele nu au nicio legătură cu turcii!), Jean Luc-Ponty (pe care l-am descoperit recent, spre rușinea mea, printr-o compliație făcută de Caribou de 999 de piese care i-au influențat drumul în muzică) și lista poate continua. Așadar, părerea mea este că PLAI trebuie ținut sub atentă observație pentru că vă oferă șansa să vedeți artiști pe care festivalurile obișnuite nici prin gând nu le trece să-i aducă! E... SELECT! Iar organizatorii nu s-au mulțumit doar cu muzică rafinată, au mai vrut și teatru-dans proaspăt! Spectacole care transmit energie indiferent de condițiile meteorologice, vârstă, religie sau orientare sexuală. Așa a ajuns „Zic Zac” la PLAI și așa au ajuns consumatorii de muzică bună să consume și teatru-dans, deși poate nu plănuiau asta. Dacă veri high, du-te la PLAI!

Bogdan Besliu:

PLAI e mai mult decât un eveniment cu concerte și alte activități culturale, e o stare de spirit, o stare de bine și un loc de încărcat baterii cât pentru un an întreg. E un complex universal la care trebuie să luați parte chiar dacă nu știți exact ce vreți să faceți acolo. Ăsta e farmecul PLAI, un univers paralel în care te închizi voluntar câteva zile și trăiești intens orice experiență. Nici vremea, nici grijile nu interferează cu starea de bine ce apare atunci când trăiești PLAI. Și dacă nici muzica, nici partenerii culturali nu o să vă mulțumească (greu de crezut), vă puteți lăsa pierduți în cortul cu filme – asta-i alinarea mea când nimic în jur nu funcționează.

Boris Gaza

Oameni diversi si Bresle diverse se intalnesc la PLAI. Diversitatea uneste. Unitate inseamna si Libertate. Pe plaiurile acestea diversitatea de Etnii, Confesiuni si Culturi au construit Unitate si o consolideaza neintrerupt. La fel si la PLAI. Experimenteaza pulsul Diversitatii. La PLAI.

Csaba Teleki

În acel moment în care intri pe poartă și toată lumea îți zâmbește și te întâmpină cu brațele deschise, îți dai seama că ești unde trebuie să fii. Este locul în care ai șansa să experimentezi, să te dezvolți, să ai parte de impulsuri ce îți deschid noi orizonturi. Și când toate astea se întâmplă lângă oameni frumoși, muzică de calitate și într-o atmosferă creativă știi că ai ajuns acasă, ai ajuns la PLAI.

Diana Campean

"Chiar dacă #vestescPLAI cu antenele ridicate, tot n-am nici o șansă să interceptez numele artiștilor invitați. Însă există ceva mai frumos decât surpriza, mai ales când știm că de la PLAI nu ne putem aștepta decât la lucruri wow? Deși l-am cunoscut abia acum 2 ediții, m-am atașat tare mult de festivalul ăsta simpatic de la Muzeul Satului Bănățean. Și de oamenii din jurul lui, care-l construiesc, îi scriu povestea și îl fac să revină an de an. PLAI a crescut, face 10 ani și ne va face el nouă o petrecere surpriză, despre care-s convinsă că se va povesti și anul viitor pe vremea asta. #miedragPLAI"

Irina Petrovici:

Ce e el? E o gură de suflet, o inimă de mare, un căuș de prieteni și ține loc de paradis în luna lui septembrie, la un colț vestic de țară. Am impresia că harta se înclină anume ca să adune oamenii frumoși din tăti geografiile românești într-o suflare cu zâmbet larg. Chiar acolo. La PLAI. Care nu se povestește, ci se trăiește. Abia aștept să se coacă și anul ăsta. Ne vedem la cules. #sieusuntPLAI

K-lu

PLAI este acea rază de soare de care oamenii au nevoie. Aștept cu mare drag să ne vedem la aniversarea celor 10 anișori. La multi ani, PLAI !

Lucian Mircu

362 de zile pe an e doar o șură tradițională. Un exponat ca altele, în Muzeul Satului Bănățean. Dar timp de trei zile în miez de septembrie, șura este ridicată în grad prin cortul militar uriaș care o prelungește. Cînd ultima bucată de prelată a fost prinsă în curele și se instalează întunericul, ceva se întâmplă. Șura devine cinema. Un cinema rustic (cum altfel?). Cu saci umpluți cu bureți în loc de fotolii. Cu țărână și iarbă în loc de covor. Apoi lumina proiectorului sărută ecranul de pânză și se naște Casa Filmelor. Din 2012, Casa Filmelor este cinemateca pe care orașul încă nu o are. Casa Filmelor este un micro-festival de film, Aici am început să visăm la propriul nostru festival de film. Și, iaca, Ceau, Cinema! are deja două ediții în traistă. Veniți la Plai să visăm împreună. Cu ochii larg deschiși.

Radu Pieloiu:

Am fost prezent la prima ediție de Plai, când s-a lăsat cu jam-session până dimineața, de la sunetiști la voluntari, într-una din "căsuțele" voluntarilor. Atât de dimineață încât am rămas cu toții de am adormit acolo...PLAI este îndrăzneț (chiar provocator) și reușește să fie unul dintre cele mai așteptate eventuri de pe la noi.

Richard M. Ilie

Cei 10 ani de Plai m-au gasit în diferite ipostaze însa de ceva timp mă văd anual înrolat în divizia culturală a celui mai boem festival de pe la noi. Muzică, artă, Film, ateliere și multe altele fac din Plai nu doar o poetică gură de Rai ci și un plăcut cantonament al relaxarii și distracției de bun gust. Dacă dați o tură, nu uitați de șură!
Casa Filmelor, un mariaj inedit între o șură bănățeană și un cort militar, găzduiește de ani buni la Muzeul Satului proiecții de filme, îmbogățind astfel oferta multiculturală a Plaiului. Fie că vrei să te relaxezi până încep concertele, că te adăpostești de ploaie ori că "filmele sunt viața ta" sala noastră rustică de cinema te va primi cu brațele deschise și cu o selecție migăloasă din folclorul european. Suntem la vedere, pe Aleea Culturală, cu intrare pe partea dreaptă. N-aveți cum să ne ratați!

Roxana Damaschin-Țecu

PLAI e și spațiu, și timp, și trăire. E un împreună creativ, vesel, șugubăț, seducător (așa, ca Mariza), melancolic, serios, frumos. Și are zece ani - după cum zicea bunicul, când ai vârsta formată din două cifre, ești deja om mare. Haideți să vedem cât de mare e PLAI al X-lea și să-l sărbătorim cu drag!

Ruxandra Predescu

Pentru mine, PLAI e o evadare din cotidianul urban, tern și prea adesea agresiv, într-un spațiu verde, plenar, respirabil, cu oameni care gândesc și trăiesc frumos și nu arunca gunoaie pe jos (rima e involuntară). Mai înseamnă Timișoara și prieteni, mai noi sau mai din vreme, muzică bună, râsete, dans până dimineața, fuga inevitabilă de și prin ploaie, lecții învățate și o atmosferă boemă de care mi-e drag și, de cele mai multe ori, foarte dor.

Teo Milea:

Pentru mine Plai, este festivalul în care fiecare suflet din public face parte din muzica mea și eu din concertul lui, iar atunci când ai bucuria să construiești cu echipa Plai, fiecare notă reprezintă o lume aparte în care plutești într-o poveste care n-ai mai vrea să se termine. Anul acesta între 11-13 Septembrie, mă voi bucura alături de voi, din public, de ediția aniversară #Plai10. Ne revedem pe-un picior de rai și cu sufletul în Plai!
 

Agness Brull

Plai inseamna muzica, prieteni noi, distractie si relaxare.

Alex Calin

Frumos, familie, dragoste, oameni şi artă - tot ce trebe

Alexandra Martin

"Am fost alaturi de PLAI acum 10 ani, la prima lui editie. Nu am inteles prea bine la inceput ce urma sa se intample. Vedeam doar niste oameni frumosi, incredibili de determinati sa aduca la viata un proiect unic. Am fost atrasa de sinergia PLAI si am urmat si eu visul. La 10 ani distanta stiu ce inseamna sa ai vise mari si mai stiu cat de mult inseamna sa le dai viata. ""It takes a village to raise a child"". I am so proud to be living in this village.

Alice Puricica

Astept Plai-ul mai mult decat Craciunul in fiecare an. Fiecare workshop si concert ma rup de realitate si ma transforma intr-un copil inghetat care tocmai intra in casa si se aseaza langa soba la cald. Nu mai conteaza ce job am, cine e presedinte sau traficul din oras. Plai-ul e ca o sauna in luna decembrie inainte de a intra in mare: un loc in care poti sa te incalzesti in interior atat de mult incat nu mai conteaza temperatura de afara.

Alina Iager

oameni frumosi cu suflet mare care reusesc sa ofere celorlalti o experienta unica si de neuitat

Amir

Cand ma gandesc la PLAI, ma gandesc la acasa.

Ana Telea Orosan

Povestea mea cu Plai-ul a început de la prima ediție, când l-așteptat cu mare nerăbdare pe Al Di Meola și am străbătut o jumătate de țară că să ajung în Timișoara, pentru concertul lui. Am simițit atunci un good vibe legat de acest festival, era altceva...muzică bună, oameni deosebiți, prietenii legate, prieteni vechi, regăsiți. Mi-a plăcut și am revenit în fiecare an, și pe ploaie și pe vânt, iar în anul 2011 m-am hotărât să devin voluntar Plai și să încerc să ajut la organizarea unui festival cu care rezonam. Pentru mine Plai înseamnă Timișoara, înseamnă primele amintiri legate de mutarea mea în acest oraș, imaginea orașului, așa cum am văzut-o în prima zi de locuit aici…și multă muzică și voie bună.

Ana-Maria Popa

Andrei Palamariu

Plai insemna o evadare din cotidian intr-un spatiu plin de culoare, oameni frumosi, muzica buna si multe zambete. Plai face bine la suflet.

Bogdan Racz

"Sa muncesti o saptamana, in care faci de toate, sa bati mai multe cuie decat am batut in 20 de ani, sa faci mai multe banci din lemn decat probabil voi face vreodata, sa simti ca apartii unui grup minunat, sa primesti cadou 2 ore libere sa il asculti pe Paco de Lucia. PLAIul e un cadou!

Codruta Stefaniga

Plai= Familie extinsa, atmosfera destinsa, muzica de suflet smile emoticon

Cosmina Dehelean

PLAI este proiectul acela cu nume frumos din care am avut bucuria să fac parte în primele ediţii. O idee incredibilă împărtăşită într-un grup restrâns, un început greu, cu multe uşi închise, dar cu perseverenţa de a bate la ele, febra pregătirilor şi nostalgia de după, lacrimi şi emoţii intense, familie şi prieteni alături, comunitate. O echipă fantastică de voluntari entuziaşti şi zâmbitori, în pofida efortului de durată şi a nopţilor nedormite. Un loc verde, atmosferă relaxată, ritm, culoare, diversitate, bucurie, activităţi pe gustul tuturor, întâlniri surprinzătoare cu artişti minunaţi, privilegiul de a urmări un artist drag la soundcheck sau în cadrul unui workshop, încântarea de pe feţele spectatorilor în timpul concertelor. PLAI este despre oameni şi emoţii.

Cristian Ivanov

Un cuvant imi trece prin minte atunci cand ma gandesc la plai, MAGIE. Plin de culori, energie, oameni de la care ai multe de invatat si multa, multa viata.

Elena Pitul

Pentru mine, PLAI a reprezentat o altă lume frumoasă și inedită. Sunt o moldoveancă, dar cu rădăcini bănățene, ceea ce mă face să vizitez Timișoară în fiecare an. PLAI a încununat dragostea mea pentru Timișoara într-un festival cu totul nou pentru mine, cu o muzică fascinantă și cu atât de multe activități adunate care spun ”Iubim natura”. Chiar și acum, la 6 ani de la experiența de voluntar PLAI, mai am geanta pe care am cusut-o acolo, broșa din sârmă sau ”numărul de înmatriculare” de biciclist. Am muncit zâmbind ca voluntar PLAI!

Emma Revai

Identitate multiculturală (ceea ce sunt), prieteni, cunoaștere, deschidere spre lume, acceptare, multă muncă și organizare, zâmbete, creativitate. Mi-ar lua multe cuvinte să extind ideile astea, pentru că e un concept foarte drag mie. Pentru mine PLAI se scrie cu litere mici (plai), pentru că e mai aproape de suflet. Este un context în care pot fi naturală și pot să cresc. Mai înseamnă recunoașterea (în sfârșit!) și celebrarea faptului că facem parte din această lume extraordinar de diversă, ale cărei minunății stau pregatite să le descoperim.

Iulia Mugescu

un spatiu in afara timpului, care aduna tot timpul in el: traditiile din trecut, vitalitatea prezentului si emotia viitorului

Iulia Trif

PLAI a fost (și este) pentru mine momentul în care te hotărăști să faci ceva de dragul experienței, bucuria drumului, nebunia punctului culminant și mulțumirea de după, învățăm din greșeli și o luăm de la capăt. E curaj, emoție, frustrare, efort comun, adrenalină și muncă grea. E un fel de a trăi. PLAI a fost o perspectivă nouă. Un aer proaspăt și pozitiv de inconstiență :) Mi-e dor de cei cu care am lucrat și mulțumesc celor care au continuat. Din păcate, eu nu mai sunt prin zonă, dar ce n-aș da să mai car niște paleți în cinstea vremurilor bune. :) <3

Manu Anghelescu

Am fost acolo cand s-a nascut PLAI-ul si de atunci nu cred ca imi pot imagina orasul meu natal fara oamenii care fac totul pentru ca acest act de creatie sa se propage on and and. Am fost acolo cand s-a conceput PLAI-ul si am simtit bucurie, luand parte la un proces sublim de creatie. Tot ce s-a intamplat dupa aceea a devenit istorie comuna. Am copilarit impreuna, ne-am ajutat la greu, ne-am ajutat sa ne regasim, ne crestem copii impreuna. PLAI-ul este simbolul unei comunitati, asa cum numai in povestile cu hippioti fericiti gasesti. Sper sa imbatranesc cu un un tatuaj PLAI pe inima. Bless! Manu

Marcela Ostafie

Plai e un festival plin de suflet, culoare, muzica si frumos, la care sunt fericita ca am participat, si m-as intoarce in fiecare an

Mona Babescu

PLAI a insemnat pentru mine o experiență extraordinară. Munca de voluntariat în cadrul Festivalului PLAI îți deschide nenumarate drumuri. De la a deveni un om mult mai organizat și altruist în viitor, până la a cunoaște mulți oameni, a-ți face contacte la care nu ai avea acces în viața de zi cu zi, neimplicându-te în această mare pânză de oameni care se unesc într-un singur minunat scop. Am fost voluntar PLAI la vârsta formării ca adult, și aș dori să mai fiu în toate etapele vieții, pentru că așa cum acest Festival crește de la an la an, așa și tu ca voluntar, poți crește și evolua cu acești oameni, indiferent de vârstă. :)

Stefana Cozan

Pentru mine, PLAI inseamna oameni dragi alaturi de care lucrez si ma distrez, amintiri frumoase si zile la care ma gandesc tot restul anului. E ca un fel de Craciun la sfarsitul verii :)

Oana si Mara

"Festivalul PLAI este un cadou pt Timisoara, pt toti oamenii care au invatatat sa se bucure de festival, de padurea verde, de voci nemaipomenite, de voluntari veseli si de soare si ploi :)"