TOMASZ BEDNARCZYK

Tomasz Bednarczyk – Sunetul polonez în stare brută

În colaborare cu Institutul Polonez, un nou artist a putut fi adus la ediţia din acest an a Festivalului PLAI. Este vorba de Tomasz Bednarczyk care pe 11 septembrie îşi va lansa la Timişoara albumul “Let’s Make Better Mistakes Tomorrow”.

Tomasz Bednarczyk este un muzician foarte tânăr (este născut în 1986), dar care în Polonia este deja considerat un “artist al sunetului”. Apariţia lui pe scena din Wroclaw în 2004, când avea doar 18 ani, a uimit pe toată lumea. Sunetele fragile, buclele acustice din muzica lui îţi lasă o impresie de melancolie, o impresie care pare să te înconjoare din toate părţile.

În urmă cu câteva luni, prestigioasă revistă “Wire” scria despre compoziţiile lui Tomasz Bednarczyk că “duc fragmentele acustice sus, spre Lumină, oferindu-şi geometria pentru contemplare, balansându-şi profilurile unul împotriva celuilalt; aceste piese invită la un sens al echilibrului, în acelaşi fel în care o fac şi sculpturile lui Alexander Calder”.

Mini-albumul lui de debut, “So Nice” a apărut în 2006 la avangardista şi experimentala casă de discuri Audio Tong Records. În 2007, Tomasz Bednarczyk ia compoziţiile altor artişti (Flunk, Husky, Mr.S, Novika, Old Time Radio, 3Moonboys) Şi le modifică, transformându-le în versiuni proprii, cu o stilistică unică. Aceste re-aranjamente îl fac vizibil pe musician, care este inclus pe mai multe compilaţii. Primul album adevărat al său, “Summer Feelings” apare în 2008 la prestigiosul label australian Room40 – un album calm, subtil dar în acelaşi timp sever, ale cărui compoziţii brute primesc critici foarte bune în media de specialitate. Tomasz Bednarczyk este invitat să apară pe compilaţii precum “The Wire Magazine’s Mp3 Specials”, “Shortcut to Polish Music” sau albumul cu remixuri Sawako sounds.

În ianuarie 2009 îi apare al doilea album, “Painting Sky Together”, tot la Room40. Şi acesta a fost foarte bine primit de critica muzicală, încurajându-l pe Tomasz Bednarczyk să realizeze încă un album, “Let’s Make Better Mistakes Tomorrow”, care urmează să fie lansat în următoarele săptămâni la labelul 12k din New York.
La cei numai 23 de ani ai săi, Tomasz Bednarczyk se poate lăuda cu faptul că a cântat alături de muzicieni precum Daedelus (Ninja Tune), Alva Noto (Raster Noton), Triosk (Leaf), The Young Gods (Ipecac Rec.) sau Thomas Koner (Mille Plateaux) şi că a fost invitat la festivaluri precum Plateaux Festival (2008), B4 Festival New Music (2008), Fokus Festival (2007), Charge Festival (2007) şi Unsound (2006).

Discografie:
2006 – So Nice – EP
2008 – Summer Feelings
2009 – Painting Sky Together
2009 – Let’s Make Better Mistakes Tomorrow

Resurse web:
www.tomaszbednarczyk.com
www.myspace.com/tomaszbednarczyk