ESMA REDZEPOVA

“Regina Balcanilor” sau “a doua Maică Tereza”, o nominalizată la Premiul Nobel Pentru Pace vine la PLAI: ESMA REDZEPOVA

Cea supranumită „Regina Balcanilor”, ESMA REDZEPOVA, s-a născut la Skopje în 1943, într-o familie mixtă – rromă-evreiască. A fost primul artist balcanic care a reuşit să popularizeze muzica ţigănească în afara etniei sale, la începutul anilor 1960. Esma este celebră în lumea întreagă pentru arta sa şi pentru activităţile umanitare, datorită cărora a ajuns să fie considerată de unii drept „cea de a doua Maică Tereza”.

Esma a obţinut titlul de Regina Cântecelor Romani cu ocazia primei ediţii a World Festival of Romani Music care a avut loc în India în 1976. La festivalul Roma Experiences de la Moscova din anul 2000, Esma a fost laureată ca Interpreta roma a secolului. Esma, împreună cu Ansamblul Teodosievski, au cântat pentru numeroşi şefi de stat, printre care premierul indian Indira Ghandi. Per ansamblu, Esma este de patru decenii într-un turneu continuu cu Ansamblul Teodosievski, alături de care a susţinut peste 15.000 de concerte, dintre care 2000 umanitare, în mai mult de 30 de ţări.

Activităţile umanitare ale Esmei sunt cunoscute în lumea întreagă şi se derulează şi astăzi prin intermediul Casei Umanităţii şi a Muzeului Muzicii Esma şi Stevo Teodosievski – instituţie fondată de Esma Redzepova şi donată ulterior oraşului Skopje şi Republicii Macedonia ca institut de prezervare a tradiţiilor culturale. Esma s-a ocupat fără întrerupere de programe de asistenţă şi sprijin pentru romii oprimaţi din Macedonia precum şi pentru refugiaţii din Kosovo. Este preşedinte de onoare al Crucii Roşii Macedoneene, al cărei activist este încă din copilărie. Institutul Biografic American i-a decernat Medalia de Onoare în anul 2000, iar Confederaţia Femeilor Roma a proclamat-o „Femeia Mileniului”. În 2002 a primit Premiul Maica Tereza şi titlul de Ambasador al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii în Macedonia. Priorităţile sale, în momentul de faţă, sunt cele legate de finanţarea de operaţii pentru cei care au nevoie şi nu pot să şi le permită, precum şi activitatea de donator pentru sănătate şi pentru educaţie. Bogata activitate umanitară i-a adus două nominalizări la Premiul Nobel pentru pace.

Ca şi muzician, Esma Redzepova nu are nevoie de nici un fel de prezentare; ea este o celebritate pe tot teritoriul fostei Iugoslavii, dar nu numai. „Sunt doar o ţigancă din Skopje”, spune ea cu modestie când vorbeşte despre arta pe care o promovează. Cu toate acestea, dacă luăm în calcul recunoaşterile de care s-a bucurat, premiile pe care le-a primit, distincţiile care i-au fost oferite, Esma Redzepova este, cu siguranţă, cea mai de succes interpretă din toate timpurile. Nu în ultimul rând, trebuie să spunem că Esma cântă în nu mai puţin de 20 de limbi diferite!

Suntem onoraţi să vă putem anunţa astăzi că Esma Redzepova şi-a confirmat participarea la ediţia din acest an a Festivalului Plai, unde va urca pe scenă alături de ansamblul său în seara zilei de 11 septembrie.

Date despre Esma:
– “Regina Muzicii Ţigăneşti” din 1976;
– Albumul „Queen of the Gypsies” este considerat a fi unul dintre cele mai bune albume de world music din istorie;
– Peste 15.000 de concerte susţinute, dintre care 2000 umanitare;
– Peste 600 de compoziţii proprii, înregistrate pe discuri de vinil, casete audio şi CD-uri; dintre albumele lansate două au primit „Discul de platină”, opt „Discul de aur” şi opt „Discul de Argint”;
– A relizat documentarul „Sing Macedonia”;
– A înregistrat peste opt ore de material pentru MTV;
– Deşi nu a putut să fie mamă, a adoptat cinci copii pe care i-a crescut; a luat alţi 47 de copii pe care i-a educat în spiritul muzicii şi al tradiţiilor, cu toţii ajunşi astăzi muzicieni de seamă în Macedonia;
– A primit premiul „Primadonna of the European Singing” 1995 (singurul acordat unei interprete de muzică folclorică);
– Nominalizarea ei la Premiul Nobel pentru Pace în 2002 a fost susţinută de peste 50 de organizaţii umanitare din întreaga lume.

Resurse web:
www.esma.com.mk