Interviu Trilok Gurtu

Trilok Gurtu, despre muzică şi tradiţie

Interviu cu Trilok Gurtu, unul dintre cei mai mari percuţionişti ai lumii.

Indianul Trilok Gurtu este considerat unul dintre cei mai mari percuţionişti ai lumii. Deşi a colaborat cu muzicieni de pe întreg mapamondul şi a avut contact cu muzica mai multor popoare, acesta nu şi-a uitat rădăcinile. Muzicianul va veni să cânte la ediţia din acest an a Festivalului Plai, vineri, 10 septembrie, de la ora 22.00. În a doua zi a evenimentului, sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 16.00, acesta va susţine un worskhop de percuţie. Trilok Gurtu a acordat un scurt interviu echipei Plai, pe care îl reproducem mai jos:

Plai: Apariţiile dumneavoastră în concerte sunt pline de bună dispoziţie, păreţi să vă simţiţi foarte bine în faţa publicului, aşa este?

Trilok Gurtu: Sigur, altfel nu aş mai face ce fac. E şi multă distracţie în lumea muzicală, deşi pentru mine muzica e ceva foarte spiritual. Da, şi eu trebuie să îmi câştig traiul, iar asta reprezintă o limitare. Dar, acolo unde am crescut eu, muzica nu mai are nicio limitare. Ştiţi, lumea pare foarte ocupată să eticheteze muzica, etichetează aproape totul ca fiind jazz, iar eu m-am cam săturat de asta. Eu unul îmi văd de drum şi cred că muzica este una. Iar muzica este cea mai bună armă pentru a crea pacea.

Plai: Cât de important a fost pentru creşterea dumneavoastră ca muzician să călătoriţi în jurul lumii şi să intraţi în contact direct cu muzicieni de diverse tradiţii etnice?

Trilok Gurtu: Norocul meu a fost că încă de tânăr am avut entuziasmul, curiozitatea, „foamea” de a învăţa. Nu prea mai văd asta la tinerii de acum. Pentru ei e foarte uşor acum, le e uşor inclusiv să ia decizii greşite. În ce mă priveşte, eu am acumulat experienţă şi am ştiut să separ grâul de neghină, pentru că ştiam ce vreau să fac şi cum vreau să sune muzica mea. Vroiam ca muzica mea să mă reprezinte pe mine şi pe etnia mea, să sune ca mine. Nu am vrut să fie un muzician de jazz sau rock oarecare sau să urmez moda care vine şi trece, aşa că mi-am urmat calea. Se pare că a meritat, pentru că acum culeg roadele.

Plai: Aşadar la începuturi aţi absorbit diversele influenţe muzicale cu care aţi intrat în contact, influenţe care, prin contrast, v-au ajutat să vă conturaţi în timp propria individualitate muzicală.

Trilok Gurtu: Da, pentru că am început să mă cunosc mai bine, am început să îmi cunosc mai bine rădăcinile şi să îmi dau seama că sunt pe drumul cel bun. Pentru aceasta îi sunt recunoscător maestrului meu spiritual, Ranjit Maharaj. Acesta a fost pentru mine cea mai bună busolă: să iau decizii fără griji şi fără teamă, pentru că dacă hotărârile pe care le luăm sunt oneste şi pure, sunt luate întotdeauna la momentul potrivit, chiar dacă cei din jur poate încă nu sunt pregătiţi. Dar iată că ceea ce eu am făcut deja cu mult timp în urmă acum este cunoscut în toată lumea, deşi a durat 10 ani până lumea a reuşit să înţeleagă. A fost un proces de evoluţie iar eu l-am acceptat aşa cum a venit. Dar nu m-am plecat în faţa nimănui. Nu critic pe nimeni, dar nu mă plec în faţa nimănui.

Plai: Muzica tradiţională din Europa de Est este colorată şi versatilă. Aţi avut colaborări cu muzicieni din regiune?

Trilok Gurtu: Da, de pildă am îndăgit foarte mult muzica tradiţională bulgară încă din anii ’70. Am avut de exemplu o colaborare excelentă cu Theodosii Spassov pentru albumul „The Glimpse”, care a apărut în anii ’90. Joe Zawinul a fost foarte impresionat când a auzit albumul, a zis „Dumnezeule, e ceva unic”. E grozav să ştii să aduci laolaltă muzici atât de diferite, dar trebuie să ştii cum să o faci, ce să foloseşti şi ce să nu foloseşti. Nu e de ajuns să mixezi muzică din est cu muzică din vest, doar de amorul artei, pentru că rezultatul nu e întotdeauna kosher. Trebuie să te înţelegi şi pe tine însuţi şi pe cel împreună cu care cânţi.

Plai: Credeţi că există, pentru muzicienii care ajung să cunoască celebritatea, să aibă concerte pe toate scenele importante ale lumii, riscul de a se îndepărta de sine şi de rădăcinile lor muzicale?

Trilok Gurtu: Eu unul nu îmi schimb nici hainele, nici muzica odată cu moda. Celebritatea nu are de fapt nimic de-a face cu muzica, celebritatea e business şi presă, iar muzica e muzică. E adevărat, pe de altă parte, că dacă eşti celebru primeşti mai mulţi bani, ceea ce e rezonabil, după atâta muncă. Muzica nu trebuie să fie celebră. De altfel, muzica este cea care mă foloseşte pe mine, nu eu mă folosesc de muzică. Muzica mă pătrunde, iar eu o eliberez spre public.

Plai: La ce ar trebui să se aştepte cei care vor veni la PLAI să vă asculte în concert şi în cadrul workshopului?

Trilok Gurtu: Nu sunt un maestru al muzicii, dar am experienţa pe care vreau să o împărtăşesc cu ei. Şi vreau să le spun să nu se ia după manuale, ci să îşi urmeze sentimentele. La workshop m-as bucura să primesc întrebări profunde şi inteligente, care să mă ajute să îi ajut. Să vină cu mintea goală şi cu inima deschisă.