Mariza

Am trăit într-o localitate tradiţională din vecinătatea Lisabonei şi am cântat întotdeauna fado – ştiu ce este fado şi mă înţeleg pe mine prin intermediul acestei muzici.

Fado (portugheză: „soartă“) este un gen muzical despre care se crede că a apărut în Lisabona în secolul XIX, dar pesemne are origini mult mai timpurii. Este caracterizat prin melodii melancolice şi versuri tânguitoare, foarte frecvent despre mare, despre trecutul maritim glorios sau despre viaţa săracilor. Muzica este de obicei alăturată cuvântului portughez saudade, care ar descrie o „tânjire după ceva” sau o „dorinţă puternică de ceva”. Alte voci susţin că că originile fadoului sunt un amestec al ritmurilor sclavilor africani şi al muzicii tradiţionale portugheze, cu o mică influenţă arabă.

Fado modern este popular în Portugalia şi a produs mulţi artişti renumiţi. Iar la ora actuală cea mai în vogă interpretă de fado este Mariza.

Mariza este mozambicană, dar amprenta asupra evoluţiei sale şi-a pus-o locul în care a crescut – vechiul cartier lisabonez Mouraria. Acolo a ascultat pentru prima oară fado. Erau atât de mulţi muzicieni în zonă, încât nu îşi mai aduce aminte de numele sau de feţele lor; însă frânturile care i-au rămas în memorie trăiesc în continuare prin intermediul cântecelor ei. De aceea, tributul adus unor muzicieni precum Fernando Maurício, Carlos do Carmo şi Amália Rodrigues în Transparente (ultimul ei album de studio) nu reprezintă o surpriză. Dincolo de experimentarea a diferite forme ritmice, Mariza a rămas întotdeauna devotată muzicii fado.

Primul ei album – „Fado em Mim“ a apărut în 2001, a cucerit patru discuri de platină în Portugalia, a propulsat-o pe scena internaţională şi a determinat presa de specialitate să scrie că „s-a născut o stea“.

Un an mai târziu, la Quebec Summer Festival, a primit premiul pentru cel mai bun recital. La seria premiilor s-a adăugat, în 2003, titlul de cel mai bun artist european de muzica lumii, decernat de postul de radio BBC.

Apariţia celui de-al doilea album, „Fado Curvo“ (titlu care vrea să sugereze că fado este exact ca şi soarta – nu este o linie dreaptă, ci una plină de ocolişuri, o expresie neîncătuşată de niciun fel de limită), a confirmat aşteptările. Albumul a primit premiul criticilor germani de muzică, a atins locul 6 în topul Billboard, a cucerit, la fel ca şi primul, patru discuri de platină în Portugalia. Dar cea mai semnificativă cifră o reprezintă, probabil, cea dată de vânzări: Mariza a ajuns să vândă de şase ori mai multe discuri decât orice alt artist contemporan de fado.

Concertele ei de la Royal Festival Hall din Londra, Alte Oper din Frankfurt, Belém Cultural Centre din Lisabona şi Théâtre de La Ville din Paris s-au desfăşurat cu casa închisă. Asociaţia Jurnaliştilor Străini din Portugalia a votat-o ca personalitatea anului 2004, pentru excelenţa în răspândirea culturii portugheze în forma care o caracterizează cel mai mult: fado.

În 2004 a primit premiul European Border Breakers Award şi a fost invitată să cânte o piesă pe albumul oficial al Jocurilor Olimpice – „A Thousand Years“ – împreună cu Sting.

Cel mai nou album al Marizei, “Transparente” (2005), a fost editat în peste 35 de ţări din Europa, America Latină şi Statele Unite. Albumul a fost „number 1“ în Portugalia, a cucerit poziţii fruntaşe în topurile din Finlanda, Islanda şi Olanda, iar tirajele din Portugalia, Franţa, Spania, Finlanda şi Marea Britanie au fost epuizate în timp record, producătorii fiind nevoiţi să reediteze albumul. Danemarca a ales-o pe Mariza ca ambasador internaţional al operei şi spiritului lui Hans Christian Andersen. Primeşte marele premiu al Fundaţiei Amália Rodrigues şi este nominalizată ca ambasador naţional al UNICEF din partea Portugaliei. Primeşte, de asemenea, prestigioasa distincţie Comenda da Ordem do Infante D. Henrique, de la preşedintele Portugaliei.

La finele anului 2007, apar CD-ul şi DVD-ul „Concerto em Lisboa“, înregistrarea unui concert din 2005 de la Torre de Belém (Lisabona), concert susţinut în faţa a peste 30.000 de oameni. Mariza devine primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume – Grammy.

Joacă în filmul „Fados“ al lui Carlos Saura, iar în prezent înregistrează un nou album, care urmează să apară în toamna anului 2008. Recitalul pe care îl va susţine la Festivalul PLAI, în data de 13 septembrie 2008, va reprezenta, de fapt, primul concert din turneul de promovare a acestui album şi va fi urmat de trei (!) concerte la Paris, în cadrul Festivalului Ile de France.

Discografie:
2001 – Fado em Mim
2003 – Fado Curvo
2004 – Live in London
2005 – Transparente
2007 – Concerto em Lisboa

Resurse web:
Mariza.com
World Connection