Wishlist Activităţi Culturale

Începem un nou an calendaristic şi îl începem cu o postare despre ce ne-am dori de la acest an pe departamente.

Departamentul de Activităţi Culturale va începe în curând o campanie de dezvoltare de noi parteneriate culturale pentru Festivalul PLAI 2011. Vrem să creştem această parte a festivalului, să diversificăm oferta de activităţi, dar mai ales să oferim vizibilitate şi altor proiecte şi organizaţii.

Pentru că subliniem acest fapt de fiecare dată când avem ocazia, spunem şi acum că PLAI nu înseamnă numai muzica lumii; activităţi multiculturale şi diverse se întămplă în toate cele 3 zile şi seri de festival. Anul trecut am avut 45 de ONG-uri, centre culturale şi ambasade partenere prezente care au creat activităţi culturale la PLAI. Sunt organizaţii partenere încă de la prima ediţie de festival laolaltă cu organizaţii sau proiecte noi. Împreună cu unele dintre ele am colaborat chiar şi pe alte proiecte de-a lungul anilor. PLAI constituie pentru organizaţiile prezente mai cu seamă o oportunitate de cunoaştere şi interacţiune ce duce mai apoi la colaborări de lungă durată. Pentru vizitatori însă, aleeile culturale sunt pline de activităţi dintre cele mai diverse, de la olărit sau pictat, la competiţii sportive sau workshopuri muzicale oferite chiar de artiştii care urcă pe scena mare în timpul serilor festivalului.

Ne dorim să avem alături de noi şi la această ediţie organizaţii implicate în viaţa culturală şi socială, organizaţii care recunosc importanţa voluntariatului şi a împărtăşirii de experienţă. Căutăm oameni deschişi, cu idei interesante şi activităţi inedite care să ofere vizitatorilor, organizaţiilor implicate, artiştilor, voluntarilor şi susţinătorilor oportunităţi de învăţare şi experimentare.
Tot pentru 2011 încercăm să readucem meşteşugari în Muzeul Satului Bănăţean. Partea de meşteşuguri o vedem foarte importantă şi sperăm să reuşim să avem prezenţi oameni care menţin tradiţii şi fac obiecte după reţete autentice.

Pentru că am ajuns la capitolul tradiţii, vrem să vă facem să descoperiţi muzica lumii, care ne prezintă puţin din sufletul fiecărei ţări reprezentate de artişti. Aceste muzici sperăm să vă facă să ascultaţi sunete inedite, instrumente diferite şi să vă deschidem apetitul pentru călătorii muzicale. Negocierile au început de ceva vreme cu artiştii care vor concerta la festival anul acesta iar în curând este posibil să anunţăm şi câţiva dintre ei.

În final, o altă dorinţă pentru acest an ar fi să dezvoltăm partea de mâncare a lumii. V-am (şi ne-am) obişnuit cu aşteptatul gulaş, dar vrem ca şi oferta culinară să fie mai variată. Ne vom strădui, astfel, ca în acest an să experimentaţi şi diversitatea culinară.

Să vină PLAI 2011 deci!