Voluntariat facut cu suflet

Echipele de voluntari au în general un caracter special. Sunt oameni de toate vârstele, din diferite medii, cu ocupații care de multe ori nu sunt din domenii tangente cu acțiunea de voluntariat întreprinsă. Fiecare are o motivație personală pentru care alege să se implice. E o stare de suflet aparte care unește acești oameni fără de care multe proiecte sociale și culturale nu ar fi posibile.

Am stat de vorbă cu câțiva dintre voluntarii PLAI și JazzTM ca să le aflăm poveștile și să ne împărtășească din experiența lor.

Anca Cionca este una dintre cele mai tinere și cele mai vrednice voluntare din echipă. Cu o atitudine mereu pozitivă și cu zâmbetul pe buze, Anca înfruntă cu curaj orice provocare.
”Sunt voluntară JazzTM de două ediții și cel mai mult m-a bucurat că din primul an am intrat direct ”în pită” și am luat contact cu muzicienii. Cu toate că eram nouă, mi s-au dat sarcini, mi s-a explicat ce trebuie să fac și a fost super. La PLAI, cel mai mult mi-a plăcut că am făcut noi tot. Înainte credeam că sigur mai vine cineva să ajute, dar chiar am făcut noi tot. A fost frumos că din primul meu an de PLAI am fost ca o familie, chiar dacă eu eram cea mai mică, asta nu a contat.”

Discret și fără prea multe cuvinte, Andrei Chifu pune mereu nevoile celorlați pe primul loc. Anul acesta, el a fost responsabil de scena JazzTM din parcul Civic.
”Sunt voluntar PLAI din 2012 și m-am alăturat echipei JazzTM încă de la prima ediție. Cel mai mult mi-a plăcut echipa de voluntari și atmosfera atât la JazTMz, cât și la PLAI. Cea mai memorabilă experiență de la JazzTM a fost în primul an, când a început ploaia și a trebuit să ținem împrenă de garduri ca să nu le răstoarne vântul puternic. La PLAI îmi aduc aminte cum, tot la prima ediție am săpat găuri în pământ cu târnăcopul pentru a pune stâlpii de la structurile barurilor.”

fete

Andreea Moldovan este o prezență plină de calm și candoare, care tot timpul vede ce e mai bun dintr-o situație.
”Atât la PLAI, cât și la JazzTM am fost voluntară doar pentru o ediție și mi-au plăcut oamenii pe care i-am întâlnit, atmosfera, satisfacția pe care o vedeai pe fața oamenilor, a participanților. E un sentiment frumos să vezi că tu ca voluntar faci ce îți place, iar odată cu asta și oamenii din jurul tău au un zâmbet pe față, participând la cele două evenimente. O experiență interesantă a fost să am grijă de cățelul lui DeeDee Bridgewater, pe nume Ayo, și că am fost pe scenă în timp ce făceam asta.”

Pentru Andreea Bireu nu există ”nu pot”. Tenace, atentă la detalii și vivace, Andreea este mereu entuziastă când vine vorba de un nou task.
”Sunt voluntară PLAI de 4 ani. Cel mai mult îmi place că nu este un festival axat doar pe muzică, ci și pe activități, plus promovează diferite ONG-uri. Cele mai pozitive experiențe din care am avut mult de învățat au fost, firește, la poartă, cand am interacționat și cunoscut mulți oameni. La JazzTM sunt voluntară de 3 ani. Ce-mi place e faptul că artiștii comunică cu voluntarii; vin să ne salute, să ne întrebe ce mai facem etc. Printre cele mai faine experiențe a fost în anul cu The Cat Empire, când băieții din trupă s-au oprit cu noi în holul de la Hotel Timișoara, și am început să vorbim despre nimicuri. A fost frumos.”

andrei gal

Nu clintește în fața oboselii și indiferent cât este de greu ceea ce face, Andrei Gal mereu te va întâmpina cu un zâmbet. Anul acesta, el a fost unul dintre cei care i-a condus pe artiștii de la scena JazzTM.
”În PLAI sunt voluntar din 2015, iar la JazzTM anul acesta fost primul meu an ca voluntar. Cel mai mult îmi place atmosfera de dinaintea și din timpul festivalului, dar mai ales echipa de voluntari. Totodată, m-am bucurat că am avut ocazia să întâlnesc artiști și să interacționez cu ei”

adela

Proaspăt intrată în echipă, Adela Burlica a surprins pe toată lumea cu atitudinea ei pozitivă și pofta de viață.
”Nici 4 săptămâni nu au trecut de când sunt voluntar, dar am uitat demult că sunt nouă. Acum mă simt “de-a casei” și mă bucur să fac parte din familia PLAI. Ce-mi place cel mai mult la PLAI? E simplu: oamenii. Fie că sunt cei ca mine, care pregătesc festivalul până la cele mai mici detalii, publicul, sau cei care urcă seara pe scenă și ne amintesc de ce iubim muzica așa de mult. Intrarea mea în echipa JazzTM a fost spontană și a fost o experiență foarte cool. Îmi dorisem să fiu voluntară și aici, dar știam că echipa e deja completă. Când mi s-a spus că încă e nevoie de ajutor, n-am stat pe gânduri. Experiența ca voluntar e diferită de cea ca spectator, asta am realizat imediat. Mult mai puternică. Atunci când ești de cealaltă parte a scenei totul se simte diferit: emoțiile, tensiunea, bucuria.
Cea mai faină experiență a fost când am însoțit-o la plimbare pe DeeDee Bridgewater. Să petreci 30 de minute cu o persoană care are atâtea de povestit e o experiență unică. După plimbarea noastră, DeeDee și-a cumpărat bluza pe care a purtat-o mai târziu în timpul concertului, iar eu, m-am ales cu o amintire care îmi va ramâne pentru totdeauna.
La PLAI am început să vin de mică cu părinții, iar când am mai crescut, am înteles că acest festival înseamnă mai mult decât muzică bună. Dacă îți dorești cu adevarat un lucru și îți dedici toată energia și pasiunea pentru el, va ieși ceva special. “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – asta înseamnă pentru mine PLAI.
Sunt nerăbdătoare să văd ce va aduce a XI-a ediție și deși știu că nu e ușor și că e mult de muncă, seara voi adormi cu zâmbetul pe buze.”

Acestea sunt poveștile lor, amintiri pe care ei le păstrează mereu dragi. Vino și tu la PLAI Festival și trăiește experiențe la fel de personale și frumoase. Cumpără din timp bilete la festival: http://www.plai.ro/bilete