Interviu cu Pelicula Culturală #sieusuntPLAI

PCAtmosfera festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă la Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

De data aceasta, am stat de vorbă cu Betty şi Nicoleta, fondatoarele Pelicula Culturală, care, împreună cu Lucian şi Richie de la Marele Ecran, au grijă de Casa Filmelor de la PLAI Festival. Dar, Casa Filmelor nu e singurul proiect pe care aceşti oameni frumoşi îl gospodăresc împreună. În 2014, de exemplu, Marele Ecran şi Pelicula Culturală au organizat Ceau, Cinema! – prima ediţie a festivalului de film european, la Timişoara. În plus, Pelicula Culturală desfăşoară o serie de evenimente de-a lungul anului, despre care aflăm mai multe detalii în rândurile de mai jos. 

Cum a apărut Pelicula Culturală?

Pelicula Culturală: Pelicula Culturală s-a născut în 2012, din pasiunea pentru filmele europene și dragostea pentru Timișoara. Pentru a promova filmele bune, pe care nu le putem vedea în cinematograf sau într-o cinematecă permanentă, și pentru a pune în valoare clădirile orașului cu istoria și poveştile prea puțin cunoscute de publicul larg, am inițiat o serie de proiecții de film-eveniment. Spunem proiecții-eveniment pentru ca nu sunt simple vizionări, ci sunt seri în care își dau concursul filmul, clădirea, invitații speciali și biletele altfel. Toate acestea puse laolaltă, completate cu pasiune, entuziasm și un public frumos dau naștere unor seri magice, de neratat!

Cine face parte din echipă?

P. C.: Betty Varga și Nicoleta Ciocov – două prietene cu pasiuni comune și dorința de implicare în comunitate sunt inițiatoarele Peliculei. Avem alături câțiva oameni dragi care ne-au sprijinit de la început, voluntariind în organizarea evenimentelor noastre: Laura Murari – grafică, Michal – tehnic, Cătă – IT, Cristi Tzecu – fotografie și, mai recent, Filip, servind drept muză. În plus, am avut colaborări cu o serie de voluntari, care ne-au fost alături fie pe parte de fotografie, fie pe organizarea de evenimente.

Gradina de vara1

În vara acestui an, ați organizat, alături de Marele Ecran, ediția-pilot a festivalului Ceau, Cinema! la Timișoara. Cum a fost primit festivalul de către public?

P. C.: Ca la orice primă ediție de festival, am avut alături publicul fidel celor două asociații. Am avut alături spectatorii obișnuiți, prieteni și prieteni ai prietenilor, dar și câțiva curioși de combinația de film european lung, scurt, animații, ateliere, proiecții în aer liber în Timișoara și la Gottlob, servite cu delicioasa lubeniță bănățeană. A fost un început bun, care ne-a dat încredere să continuăm și anul viitor cu o a doua ediție mai ambițioasă și plină de surprize.

Ce evenimente marca Pelicula Culturală vor mai fi organizate pe viitor în Timișoara?

P. C.: Evenimentele cu public planificate pentru 2014 s-au cam încheiat, însă, pentru anul 2015 planificăm o serie de evenimente, unele deja obișnuite pentru publicul nostru (proiecțiile cu bilet altfel care susțin diferite cauze din oraș), dar și unele noi, cum ar fi organizarea unui curs de introducere în arta filmării, cu participarea celei mai bune echipe de traineri de pe plan local, cu o experiență de o viață în domeniul multimedia, TV, documentare, cinematografie. Vom avea și o serie de proiecții de filme europene premiate la cele mai mari festivaluri din lume, sub genericul “Filmul de 10”, care nu se pot vedea în cinematografele locale, dar merită nota 10 și 10 lei pentru intrare. Vom continua campania de educație cinematografică în licee – Cinema-Edu, în colaborare cu Asociația Culturală Macondo din București. Vom fi prezenți și în festivalurile culturale locale (PLAI, Street Delivery, Festivalul Artelor Timișorene etc.), iar pentru Festivalul Ceau, Cinema! am început deja pregătirile și promite a fi un eveniment mai mare, mai frumos, în care primează filmul european nou, de calitate. Mai multe informații despre activitățile noastre viitoare puteți afla urmărind pagina de Facebook Pelicula Culturală.

Once

Știm că intrarea la evenimentelor voastre constă în niște bilete inedite. Ce presupun acestea?

P. C.: Pe lângă scopul deja declarat de a promova filmul european de calitate și spațiul multicultural timișorean, ne propunem să încurajăm responsabilitatea socială, intrarea la filmele proiectate făcându-se cu bilete inedite: jucării, bulbi de flori, prosoape, cearceafuri, rechizite, zahăr și ulei, dulciuri, care au fost donate ulterior diferitelor cauze din comunitate. Considerăm că actul de cultură nu este gratuit și pentru a viziona un film european bun, într-o locație unică, având invitați speciali care oferă o valoare adăugată evenimentului, este normal ca publicul să ofere ceva în schimb. Astfel îmbinăm într-un mod unic trei componente esențiale pentru o societate sănătoasă: setea de cultură, dorința de cunoaștere și responsabilitatea socială.

Ida

Așa cum i-am întrebat și pe cei de la Marele Ecran, ce ne pregătiţi pentru Casa Filmelor de la PLAI 2015?

P. C.: De la încheierea ediției din acest an am început deja planificarea Casei Filmului de la PLAI 2015. Deși mai e mult timp până atunci și multe se mai pot schimba, datorită noutăților cinematografice ce pot apărea și a colaborărilor cu alte festivaluri, care se vor derula înainte de PLAI, avem deja câteva planuri concrete. Dintre acestea dezvăluim faptul că una din zile va fi dedicată filmului spaniol, proiectând capodopere de ieri și de azi, într-un maraton savuros de filme iberice. Dar mai multe detalii din program le păstrăm surpriză, deocamdată.

***

Vă mulţumim, Betty şi Nicoleta, pentru acordarea acestui interviu! Keep up the good work!