Interviu cu Marele Ecran #sieusuntPLAI

.Atmosfera festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă la Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

Din 2008, când a pornit ca “un blog colectiv, pe care se discută despre filmele văzute şi, uneori, nevăzute de publicul cititor”, şi până azi, Marele Ecran a crescut foarte frumos şi sănătos. Din 2012, Marele Ecran gospodăreşte cu mare pricepere Casa Filmelor de la PLAI Festival şi, din 2013, li s-a alăturat şi Pelicula Culturală. Mai mult decât atât, în 2014, aceeaşi formulă a realizat cu succes ediţia pilot a festivalului timişorean de film european.

Ca să aflăm cum se simt toţi aceşti ani de activitate şi care sunt planurile de viitor, am stat de vorbă cu Richard Marius Ilie (aka Richie) şi Lucian Mircu, fondatorii Marele Ecran.

Cum a apărut Marele Ecran?

Marele Ecran: Din dorinţa de a împărţi cu alţii plăcerile noastre filmice şi de a ne exersa ochiul (şi scrisul) de observatori ai Planetei Cinema. Nici nu visam ca în 6 ani să ajungem de la un blog de “duminică” la crearea unui festival de film. Deşi, uneori, ni se pare că abia ne-am pornit. Mai e loc de crescut.

..

Vă număraţi printre cei care susţin înfiinţarea unei cinemateci permanente în Timişoara. În ce stadiu se află acum această idee?

M. E.: Din perspectiva noastră, ideea face paşi înainte, în lateral, sare în pom şi… rămâne în aer de vreo 2 ani. Suntem şi noi curioşi care e punctul de vedere al autorităţilor locale, pentru că proiectul nostru de cinematecă (pus pe hartie împreună cu asociaţiile Pelicula Culturală şi Camera 4) s-a suspendat acolo. Pe scurt, toată lumea ştie că este absolut necesară o cinematecă/ un cinema – alternativă la multiplex (după cum se vede şi în strategia culturală a oraşului, comandată de Primărie), dar cu pusul în practică e un pic mai greu. Situaţia nu e foarte veselă nici la nivel naţional (după cum puteţi citi pe larg aici).

În vara acestui an aţi organizat, împreună cu Pelicula Culturală, prima ediţie a festivalului Ceau Cinema!. Care a fost feedback-ul publicului?

M. E.: Reacţiile au fost foarte încurajatoare. Mai ales că am avut mulţi plătitori de bilete (au fost peste 600 de spectatori, în total). Se pare că oraşul avea nevoie de Ceau, Cinema!. Ne-am bucurat şi de proiecţia de la Gottlob (unde se va deschide primul cinematograf reabilitat din mediul rural). Faptul că, pe lângă sutele de localnici, au venit şi câteva zeci de timişoreni 50 km dus-întors (unii cu bicicleta), ne-a inspirat. Toată energia pe care am consumat-o în 5 luni de pregătire ni s-a întors în 4 zile. E copleşitoare senzaţia.

.
Festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie 2014)

Ne putem aştepta la o a doua ediţie a acestui festival?

M. E.: Căldura cu care a fost primită această îndrăzneala a noastră ne obligă să continuăm. Şi o vom face. Probabil, tot în luna iulie şi în aceleaşi locuri. Dar ne dorim o ediţie mai mare. Ca spaţiu pentru public, ca nivel al evenimentelor (vrem să aducem regizori de prestigiu), ca ofertă de filme. Totul, desigur, “după buget”. Am început deja să lucrăm la ediţia a doua şi, în curând, vom putea divulga ce coacem pentru 2015. În mod cert, va fi în continuare cinema european, inteligent şi de public. Şi lubeniţe.

Ce alte evenimente pregătiţi pentru anul 2015?

M. E.: Un festival mai mare cere obligatoriu mai mult timp. Nu credem că Ceau, Cinema!, ediţia a doua, va lăsa mult aer pentru altceva. Probabil, vom continua proiecţiile noastre, deja tradiţionale, de la Casa Artelor. Asta şi în funcţie de ce filme interesante vom găsi la anu’… sau ne vor găsi ele pe noi. Oricum, focusul va fi pe Ceau, Cinema! şi, bineînţeles, pe prima noastră dragoste (care ne-a dat încredere să o luăm pe cont propriu): Casa Filmelor de la PLAI.

Dacă tot aţi adus vorba, ce ne pregătiţi pentru ediţia aniversară PLAI 2015?

M.E.: Ar fi a patra ediţie la care suntem bucuroşi să contribuim. Din 2012, facem la PLAI mica noastră cinematecă (pe care ne-am dori-o permanentă). Proiectăm acolo filme pe care ne dorim şi noi să le vedem. În fiecare an am adus titluri româneşti noi, scurtmetraje premiate, documentare captivante, animaţii pentru copii, întâlniri cu cineaşti şi actori, ateliere, premiere (cum a fost Usturoi), proiecţii-eveniment (cum ar fi Aventurile Printului Ahmed, cu muzica live by Makunouchi Bento sau docul din 1924, The Epic of Everest).

.
Casa Filmelor la PLAI 2014

Asteptaţi-vă la lucruri similare, plus surprizele de rigoare. Cortul militar, căştile care ne izolează fonic de restul festivalului, voluntarii noştri faini (la fel de cinefili ca noi) creează împreună o atmosferă specială, unde îţi face placere măcar să treci, chiar dacă nu rămâi la tot filmul.

Pentru că, în primele trei ediţii, Marele Ecran a ales majoritatea filmelor din program, în 2015, pasăm responsabilitatea principală de selecţie, în mod colegial, partenerelor de la Pelicula Culturală. Aşa că, şi noi suntem curioşi ce vom vedea anul viitor la PLAI (glumim, sigur ne vom lăsa şi noi amprenta pe program). Organizarea o vom face, ca şi până acum, în tandem.

***

Richie şi Lucian, vă mulţumim! Vă dorim mult succes cu Marele Ecran şi cât mai multe ediţii de festival de film european! Ne vedem în ograda PLAI 2015!

Credit foto: Marele Ecran, PLAI Festival, Claudia Bucsai