Interviu cu Lia Rădoi, fondatoarea 10 Negri Mititei #sieusuntPLAI

Atmosfera festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă la Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

Unul dintre partenerii culturali PLAI 2014 a fost 10 Negri Mititei - ambasadori ai faptelor bune, un proiect foarte frumos, lansat în urmă cu un an de Lia Rădoi, care ne-a răspuns la câteva întrebări:

Cum a apărut 10 Negri Mititei?

Lia Rădoi: Ideea proiectului pornit din dorinţa de a schimba ceva, de a motiva oamenii să facă ceva pentru cei din jurul lor. E vorba despre lucruri mărunte, simple, dar care, de fapt, contează foarte mult pentru ceilalţi. Conturarea proiectului s-a realizat mai uşor decât m-aş fi aşteptat şi am primit suport din toate părţile. Pe scurt, am povestit despre ideea mea la un ceai cu un prieten drag, care mi-a oferit toată energia pozitivă de care aveam nevoie pentru a începe proiectul. Apoi, am sunat-o pe Alexandra, am stabilit o întâlnire şi, în mai puţin de două săptămâni, 10 Negri Mititei a ieşit în lume. Vali a scris versurile poeziei dedicate proiectului 10 Negri Mititei, Andrei ne ajută cu fotografiile şi, împreună cu Cristi, lucrează la viitorul site al proiectului. Cam acesta e nucleul din spatele 10 Negri Mititei. Dar, fără doar şi poate, fără sprijinul şi entuziasmul celor care au interacţionat cu proiectul, cei care au înţeles care e misiunea noastră, 10 Negri Mititei nu ar fi reuşit să se dezvolte atât de frumos.

Care este legătura dintre proiect şi celebra poezie pentru copii cu acelaşi nume?

L.R.: Poate că nu o să vă vină să credeţi, dar asta e una dintre cele mai dese întrebări pe care le primim (râde)!. Între 10 Negri Mititei şi celebra poezie pentru copii cu acelaşi nume există o strânsă legătură şi nu e deloc o coincidenţă. Mai bine spus, proiectul se doreşte a fi o continuare a poeziei clasice, unde toţi cei zece negri mititei se sting pe rând, ba la înot, mergând la teatru sau mâncând ouă. Acum, având în vedere trecutul şi experienţele lor tragice, ei revin la viaţă ca ambasadori ai faptelor bune în cadrul proiectului 10 Negri Mititei. Se întorc fără resentimente şi cu dorinţa de a face o lume mai bună. Ei pleacă în călătorii, se duc să cunoască oameni noi şi fac tot posibilul ca în fiecare loc în care ajung să se întâmple câte o faptă bună. De asemenea, lansarea fiecărui negru mititel se face alături de un text extras din poezia “în oglindă” dedicată 10 Negri Mititei, scrisă de Vali. De exemplu, până acum avem: “Unde-i loc şi va fi bine/ UNO suflete deschide./ DOINA de o auzi şi vrei/ Poartă în glasu-i multe chei./ TRICĂ a învăţat să zică/ Râu, răţuşcă, rămurică./ Negru şi de vânt purtat/ QUAD gândeşte la pătrat./ Lui CINCU nu-i trebuie gură/ Îl cunoşti după statură.” Când toţi cei 10 Negri Mititei vor ieşi în lume, poezia va fi întregită.

Dacă vreţi să ducem şi mai departe această legătură dintre proiectul 10 Negri Mititei şi sumbra poezie, putem face referire (într-un mod simbolic, desigur) la faptul că întotdeauna există pentru orice lucru/întâmplare, cel puţin, două puncte de vedere, două variante, şi depinde numai de noi ce alegem.

Cine poate primi un negru mititel?

L.R.: Oricine poate primi un negru mititel, cu condiţia să facă o faptă bună şi să-l ofere mai departe altor oameni. Trebuie doar să urmeze câţiva paşi simpli: ne anunţă că vrea să găzduiască un negru mititel în schimbul unei fapte bune; ne trimite o poză din timpul vizitei negrului mititei (mai exact, cu fapta bună); îl dăruieşte mai departe unei persoane noi, cu promisiunea că şi aceasta va face o faptă bună. Acum, fiind doar 10 jucării, cu un program foarte aglomerat, faptele bune promise vor fi alese foarte minuţios. Un negru mititel poate sta într-un loc, la o persoană, maxim două săptămâni, după care trebuie oferit mai departe, pentru a-şi continua călătoria printre fapte bune. Nu ştiu dacă mai e nevoie să specific şi asta, dar pentru orice eventualitate: fiecare negru mititel se oferă în mod gratuit. Menţionez că un negru mititel mai poate fi oferit cuiva şi în semn de mulţumire pentru lucrurile bune, frumoase, nobile pe care le face.

Când oferim jucăriile, încercăm să punem accent mai degrabă pe oameni, şi nu pe organizaţiile din care fac parte. Cum se spune: omul sfinţeşte locul – aşa e şi cu toate aceste organizaţii faine pe care le ştim, care nu ar fi existat niciodată fără oamenii care le-au creat. În acelaşi timp, suntem conştienţi că există foarte mulţi oameni care ar merita mai mult decât un negru mititel, dar să ne credeţi pe cuvânt că încercăm să acoperim măcar o parte din ei. Până la urmă, cel mai important e ca lumea să înţeleagă că faptele bune, poate lucruri simple pentru noi, dar cu mare impact pentru ceilalţi, trebuie făcute din suflet, nu doar pentru că au primit un negru mititel. Acolo ne dorim să ajungem şi acesta e mesajul principal al proiectului 10 Negri Mititei.

Ce fapte bune au strâns cei 10 Negri Mititei până acum?

L.R.: Până acum s-au strâns câteva zeci de fapte bune. De la strângere de fonduri pentru copii bolnavi de autism, oferirea unei supe calde copiilor de la Centrul de primire de urgenţă din Timişoara, strângere de dopuri de plastic pentru o cauză nobilă sau donaţii sub formă de produse pentru familii nevoiaşe, până la împărţit de bombonele şi bileţele de mulţumire bicliştilor care păstrează altfel aerul curat în oraş. Astea sunt numai câteva dintre faptele bune care mi-au venit în minte acum. De un an, de când e activ proiectul, s-au întâmplat foarte multe lucruri şi acest aspect ne bucură nespus de mult.

10 Negri Mititei a fost partener cultural PLAI 2014. Ce activităţi aţi desfăşurat pe Aleea Culturală?

L.R.: Pentru PLAI am “copt” o colecţie specială de zece jucării handmade. “Microtei” s-au numit, pentru că erau de dimensiuni mai mici decât cei 10 Negri Mititei şi care, contrar mecanismului proiectului, puteau fi luaţi acasă ca răsplată pentru îndeplinirea unei fapte bune dintr-o listă prestabilită, după cum urmează: donarea unui ghiozdan cu rechizite, aducerea unei adeverinţe de donare de sânge, aducerea unei plase de dopuri de plastic, donarea a zece cărţi de poveşti sau aducerea unei recomandări de la voluntarii Ceva de Spus. Nu au fost îndeplinite toate aceste “task-uri”, dar la finalul festivalului aveam o colecţie mare de cărţi de poveşti şi trei adeverinţe de la donatori de sânge. Ni s-a părut incredibil că, imediat după PLAI, am mai primit şi două ghiozdane cu rechizite. Prin urmare, fiecare dintre cei zece “microtei” este acum în casa unui om frumos. Atât rechizitele, cât şi cărţile de poveşti îşi caută o destinaţie – avem câteva idei, dar suntem deschişi la recomandări (un album foto cu 10 Negri Mititei la PLAI 2014 poate fi văzut aici).

Care sunt planurile de viitor?

L.R.: Până acum au ieşit în lume, “au revenit la viaţă”, dacă putem spune aşa doar cinci dintre cei 10 Negri Mititei: UNO, DOINA, TRICĂ, QUAD şi CINCU. Planul este ca până în vara anului 2015 să-i lansăm şi pe ceilalţi cinci. Momentan, lucrăm de zor la finalizarea site-ului oficial al proiectului şi monitorizăm cum ştim mai bine călătoriile şi faptele bune care au loc. Din fericire, conceptul proiectului este de aşa natură încât, o dată plecat un negru mititel, lucrurile încep să meargă de la sine. Practic, planurile de viitor nu sunt gândite doar de noi, ci şi de oamenii la care ajung jucăriile, ei fiind pilonii principali în dezvoltarea şi continuarea proiectului. La PLAI a fost prima dată când am scos proiectul în lume în acest fel şi a fost minunat feedback-ul primit. Festivalul mi-e drag, oamenii care-i calcă pragul sunt foarte frumoşi şi, mai mult ca sigur, ne vom vedea din nou la următoarea ediţie!

Îţi mulţumim, Lia, pentru timpul acordat, îţi urăm mult succes cu cei 10 Negri Mititei şi să ne vedem cu bine pe Aleea Culturală de la PLAI 2015!

Încheiem acest interviu prin a vă povesti cum, alături de CINCU, unul dintre cei zece micuţi care se află deja de câteva luni în echipa noastră, voluntarii PLAI au făcut o serie de fapte bune.

De exemplu, Deea Rădulescu şi CINCU au au mers să doneze produse lactate la Adăpostul pentru femei victime ale violenţei domestice – Federaţia Caritas Timişoara. Datorită Andreei Mocanu şi lui CINCU, şase copii care trăiesc numai cu mama lor s-au bucurat de hăinuţe noi, ghiozdane şi dulciuri. Dacă prin primăvara acestui an ai găsit un bileţel de mulţumire pentru că păstrezi aerul curat şi bomboane pe bicicleta ta, să ştii că au fost puse acolo de Ana Chronism şi CINCU. Andreea Iager-Tako şi Norbert Tako, împreună cu CINCU, au pus cărţi în unele staţii de troleibuz din Timişoara, ca să ne bucurăm de o felie de lectură în timp ce aşteptăm. Tot alături de CINCU, Sînziana Deaconescu a împărţit umbrele şi pelerine prin oraş, pentru a le fi de folos celor pe care ploaia îi ia prin surprindere, iar Elena Mitu a donat produse de igienă personală şi pentru curăţenie la căminul de bătrâni din comuna Checea. Acestea sunt numai câteva fapte bune care au făcute în cadrul proiectului, aşadar vă invităm să aflaţi mai multe despre 10 Negri Mititei pe Facebook!