Interviu cu Grupul Creative Writing #sieusuntPLAI

2015Atmosfera festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă în Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI, ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

Interviul de astăzi este cu Grupul Creative Writing. Cine sunt ei, unde îi găsiţi în Timişoara şi cine poate participa la activităţile lor, aflaţi din următoarele rânduri.

Care este povestea Grupului Creative Writing?

Grupul Creative Writing: Activitatea principală a grupului este organizarea lunară a Lecturilor Publice, începute în iunie 2010. În 2011, am publicat o antologie a textelor citite acolo, pe numele ei Have your cake and eat it. Antologia se poate lectura digital aici, și fizic, dacă mai prindeți din volumele care se distribuie gratuit. În pregătire mai avem o antologie, mult mai extravagantă, unde am invitat și 14 artiști vizuali să contribuie cu ilustrații. Este denumită scurt și cuprinzător 14BIS, dar încă nu avem stabilită o dată a apariției. Ocazional, membri ai grupului meșteresc ateliere de creative writing cu publicul larg, unde poate veni, scrie și primi feedback oricine e interesat de literatură.

Cine face parte din acest grup?

GCW: Grupul reunește toți participanții la masteratul de Creative Writing, care a funcționat în perioada 2004-2010, la Facultatea de Litere și Teologie, catedra Limba și Literatura Engleză, alături de o parte din profesorii acestui masterat. Membrii activi ai acestui grup sunt Noemi Hugel, Claudia Ioana Doroholschi, Patricia Gabor și Ana Kun, care nu atât taie și spânzură, cât încearcă să creeze un mediu propice scriiturii și lecturii și pentru ceilalți, fie ei absolvenți de master de CW sau nu.

prima lectura Manufactura 2010 Claudia Doroholschi

Cui se adresează activitățile inițiate de Grupul Creative Writing?

GCW: Oricui este interesat să scrie (fie că este profesionist au ba) și nu se jură că dacă nu e vizitat de muză nu poate. Nu suntem foarte elitiști, se înțelege.

Ce activități aţi desfăşurat pe Aleea Culturală de la PLAI 2014?

GCW: La PLAI am organizat Curtea de Litere, unde au avut loc un atelier de proză în limba română, susținut de Cristina Băniceru (asistent universitar, Departamentul de Limbi și Literaturi Moderne al Facultății de Litere, Istorie și Teologie), un atelier de proză în limba engleză susținut de Claudia Ioana Doroholschi (lector universitar, același departament al aceleiași facultăți), și 3 (trei) sesiuni de lecturi publice cu Noemi, Claudia, Cristina, Ana și Bogdan. În cerdac a fost și un colțișor comod dedicat lecturii individuale, unde era disponibil un raft dotat cu volume de furat, grație partenerilor noștri de la Bastionul ArtLitTim Association și Hyperliteratura.

Tot la PLAI 2014, aţi avut şi un invitat special. Ce ne puteţi spune despre el?

GCW: A fost Bogdan Munteanu, un prieten al grupului, care a participat de-a lungul timpului la mai multe Lecturi Publice, în secțiunea deschisă publicului. L-am întrebat ce ne poate spune despre el și ne-a trimis asta: “Invitatu’ e morocănos, s-a cam săturat de geaca de iarnă. N-a mai scris de o vreme și asta îl face și mai morocănos. Ca să se scoată, zice că după ce-i apare cartea pe care o bibilește de juma’ de an (“Ai uitat să râzi” îi spune) o să scrie, mamă, ce-o să mai scrie! Altfel, se-mparte între munca de birou, organizare de evenimente și încercări de promovare a scriitorilor români contemporani. Din când în când, mai postează câte o chestie pe www.bogdanmunteanu.com. Sau pe facebook. Și așa.”

Ce activităţi pregătiţi pentru următoarea ediţie a festivalului PLAI?

GCW: Planul este pus la rafinat, probabil vom susține un atelier de creative writing și, cu siguranță, lecturi publice tematice cu participarea celor prezenți.

Mulţumim pentru interviu!

Să nu uitaţi că am pus spre vânzare abonamentele pentru a zecea ediţie a Festivalului PLAI (11-13 septembrie 2015).  Acestea au un preţ redus de 50 de lei (cu sau fără camping inclus, valabile pentru toată perioada festivalului) şi pot fi achiziţionate, până în 21 aprilie 2015, de pe site-ul Eventim şi din reţeaua de distribuţie formată din magazinele Germanos, Orange, Vodafone şi din librăriile Cărtureşti.