Interviu cu Ceva de Spus #sieusuntPLAI

390455_207186736025877_719430108_nAtmosfera Festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă în Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI, ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

Astăzi vă prezentăm oamenii minunaţi de la Ceva de Spus, o asociaţie formată din autoreprezentanţi cu dizabilități intelectuale și fizice care se luptă pentru drepturile care li se cuvin. Care este povestea lor, detalii despre lucrurile extraordinare pe care le realizează şi cum reuşesc ei să schimbe percepţii, aflăm din următorul interviu.

Care este povestea Ceva de Spus?

Ceva de Spus: Povestea Ceva de Spus a început în anul 2010 când 5 persoane cu dizabilități s-au întâlnit în oraș, la o cafea și o poveste. Și-au împărtășit poveștile și experiențele de viață și a prins contur ideea unei asociații de autoreprezentanți. Autoreprezentant este o persoană care vorbește despre ea și își cere drepturile care i se cuvin. Cu toții știm că drepturile persoanelor cu dizabilități nu sunt pe deplin respectate și că este mult de lucru în această direcție. Au urmat întâlniri tot mai dese și conferințe, iar în anul 2012, când grupul a devenit mai mare, am decis să închiriem un spațiu pentru întâlnirile noastre. La scurt timp ne-am înființat ca asociație de autoreprezentanți. În prezent suntem un grup mixt de autoreprezentanți cu dizabilități intelectuale și fizice care se luptă pentru drepturile lor.

DSCN9553

Ne dorim să fim respectați și să trăim în condiții de egalitate cu ceilalți. Autenticitatea asociației noastre stă în faptul că suntem o organizație alcătuită și condusă de persoane cu dizabilități. Am ales să împărtășim din experiențele personale, conștientizând astfel societatea despre problemele cu care ne confruntăm, dar să găsim și soluții pentru rezolvarea lor. Suntem în prezent 40 de membrii care se întâlnesc săptămânal. În cadrul ședințelor săptamânale, ne împărtășim problemele prin care am trecut și luăm decizii cu privire la activitățile noastre. Un lucru la fel de important pentru noi la aceste ședințe este că împreună învațăm care sunt drepturile noastre.

Care este misiunea asociaţiei voastre?

C.d.S.: Dorim ca toate persoanele cu dizabilități să aibă o viață bună, pe care să o trăiască cu demnitate, în condiții de egalitate cu ceilalți oameni. Persoanele cu dizabilități trebuie să trăiască în comunitate și nu în instituții rezidențiale. Luptăm pentru accesul la toate serviciile din comunitate și dorim să fim tratați cu respect și nu cu milă.

10406781_678445908899955_5929060677038322212_n

Cine face parte din echipă?

C.d.S.: Asociația este condusă de un grup de autoreprezentanți, iar din board fac parte: doi co-președinți, doi vice-președinți și un secretar. În deciziile lor sunt sprijiniți de două persoane de suport.

În luna iunie a anului 2014 ați avut o întâlnire cu Manu Chao, la Timişoara. Cum a decurs întâlnirea? Ce ați povestit cu artistul?

C.d.S.: Întalnirea cu Manu Chao a fost pentru noi o mare realizare și un motiv de mândrie. Am discutat cu artistul, înainte de începerea concertului, despre noi și despre asociație. Raluca, co-președintele asociației, a ținut un discurs pe scenă înainte de începerea concertului, iar Manu Chao și-a arătat susținerea purtând șapca inscripționată cu sigla asociației.

10491266_640060746071805_7500834552296728375_n

Ce activităţi aţi desfăşurat în cadrul Festivalului PLAI 2014?

C.d.S.: În cadrul festivalului Plai 2014, activitățile pe care le-am desfășurat au fost: ”Bibilioteca Vie’’, ”Punte-te în locul meu” şi ”Mesaj pentru dizabilitate”.

Ce ne puteţi spune despre “Biblioteca vie”?

C.d.S.: ”Bibilioteca vie” este o activitate la care participanții pot cunoaște poveștile persoanelor cu dizabilități. Oricine dorește poate ”citi o carte vie”, adică poate avea o discuție liberă cu o persoană cu dizabilități. Cei care participă la activitate pot pune întrebări despre dizabilitatea noastră, despre cum trecem peste obstacolele zilnice. Scopul acestei activități este de a conștientiza oamenii cu privire la dizabilitate, de a înlătura anumite bariere și prejudecăți și de a crea legături.

Tot în 2014, aţi organizat salonul de vinuri RO VIN HU d de la Timişoara. Ce ne spuneţi despre acest eveniment?

C.d.S.: Salonul de vinuri s-a desfășurat în perioada 14-16 noiembrie 2014 și a fost un eveniment organizat de voluntari și persoane cu dizabilități. Salonul a apărut din dorința de a promova vinurile de calitate și responsabilitatea socială. Toți banii obținuți au fost direcționați către Asociația Ceva de Spus pentru achiziționarea unui microbuz accesibil. Participanții la eveniment au putut degusta atât sortimente de vinuri românești, dar și vinuri ungurești, portugheze și italiene. Invitat special a fost Jancins Robinson, unul dintre cei mai faimoși și mai respectați critici de vinuri din lume, consultant al Cramei Regale a Reginei Elisabeta a II-a. Noi, autoreprezentanții Ceva de Spus, ne-am implicat și am ajutat la pregătirea paharelor, vânzarea de bilete, informații pentru vizitatori, curățenie. Implicarea în acest eveniment ne-a făcut să ne simțim valorizați și a arătat, încă o dată, că avem abilități.

10402775_710528865691659_2067197481488546054_n

Ce planuri aveţi în acest an?

C.d.S.: Avem planuri mari pentru anul 2015. Dorim să ne întărim ca organizație și de aceea vom face traininguri, vom participa la conferințe naționale și internaționale și vom căuta să implicăm membrii mai activi în toate acțiunile noastre. Vom lupta împotriva prejudecăților și discriminării prin acțiuni de conștientizare, fiind prezenți la cât mai multe activități în comunitate. Dorim ca lumea să ne cunoască mai bine și să afle că, dincolo de dizabilitate, avem multe abilități. Vom avea întâlniri cu instituțiile publice și cu prestatorii de servicii și vom lupta pentru accesibilizare.

Ce ne pregătiți pentru Aleea Culturală de la PLAI 2015?

C.d.S.: Activitățile pe care le vom face la PLAI sunt următoarele: ”Mesaj pentru dizabilitate”, ”Biblioteca Vie”, ”Pune-te în locul meu” şi ”Prezentare de modă Geanina Bolba – Colecția Cameleon”. Am dori ca ”Biblioteca Vie” să fie mai interactivă și să se desfășoare într-un spațiu care să ofere intimitate. Ne-am gândit să achiziționăm un cort mai mare care să găzduiască această activitate. Geanina este creatoare de modă, utilizatoare de scaun rulant. Dorim să o prezentăm ca un exemplu de ambiție și să arătăm ABILITATEA.

Mulţumim pentru timpul acordat! Abia aşteptăm să ne întâlnim la PLAI 2015! 

Asociaţia Ceva de Spus face parte din Project X, sub umbrela The Social Project. Mai multe detalii despre Ceva de Spus găsiţi pe site-ul oficial al asociaţiei şi pe pagina de Facebook.