Interviu cu Balamuc #sieusuntPLAI


balamuc-logo_transparentAtmosfera festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă în Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

Dacă aţi fost la PLAI 2014, probabil vă amintiţi că în curtea uneia dintre casele din muzeu aţi devenit, într-o fotografie cel puţin, Ăl mai tare om din lume, la fel ca-n poezia în grai bănăţean a lui Victor Vlad Delamarina. Asta înseamnă că aţi fost la Balamuc, una dintre cele mai creative echipe pe care le cunoaştem, pe ai cărei membri ne mândrim să-i avem parteneri culturali.

Ce se întâmplă la “Balamuc/ Loc de joacă ş-altele“, ce activităţi desfăşoară echipa de acolo în timpul anului şi ce ne pregăteşte pentru ediţia aniversară a festivalului, aflăm din următoarele rânduri:

DSC_6362Începem cu o întrebare foarte directă: de ce “Balamuc”?

Balamuc: Pentru că e adevărat. Pentru că suntem nişte fiinţe cumsecade şi merităm să fim luaţi în serios.

Cine face parte din echipă?

B: Livia Coloji, Răzvan Cornici, Ana Kun şi câinele Luna, când apar în ordinea asta, înseamnă că e Balamuc, dar asta numai de vreun an încoace. Oamenii sunt artişti vizuali (unii şi ilustratori) şi sunt prieteni de mulţi ani; Luna a ajuns ceva mai târziu, dar are drept de vot, că aşa-i normal. Din timpuri imemoriale şi până anul trecut, fiecare mâzgălea la casa lui, până când nu a mai fost loc deloc. Trebuia acţionat în grup, pentru creşterea eficienţei la cote maxime: am făcut un Târg d’Garaj, cu lucrări din Originalia la preţuri de Flavia. N-a fost destul, aşa că ne-am bucurat de mutarea prietenilor noştri din apartamentul pe uşa căruia acum scrie Balamuc şi ne-am făcut un loc de joacă acolo. Acum e bine. Când am deschis oficial atelierul, am primit un tort întreg pe care scria “Balamuc”. A fost total neaşteptat şi bine primit.

Balamuc Team

Ce evenimente organizați de-a lungul anului?

B: Din prima zi a anului 2014 ne-am pus să mâzgălim şi să postăm pe pagina noastră de Facebook câte un desen, în fiecare zi altul. Câteodată avea legătură cu ce se întâmpla în jurul nostru, cum a fost Mâine Manu / Astăzi Chao, alteori avea legătură cu lucruri din mintea noastră colectivă. Îi zicem Norma – un desen pe zi, scoate radical din Pi, şi se poate răsfoi şi fizic în Norma la Plic (un fanzin serial din care am scos primul număr, Gerar). Pe tema asta urmează să mai scoatem serii scurte de fanzine şi poate să facem şi o expoziţie mai vastă cu desenele originale, cine ştie?

Iunie cu Supereroi a fost o lună ok, a plouat puţin. Poate mai facem şi anul viitor o serie de expoziţii şi ateliere grupate sub o temă comună, că a fost foarte fain să invităm peste 30 de artişti să participe la Micul Dejun al Supereroilor (expoziţie low brow şi bandă desenată), la Atelierul de Kryptonită (împreună cu prietenii noştri de la SuperSmooth), la Atelierul de Supereroi, la Peisajul cu Supereroi şi la Prânzul Supereroilor.

DSC_5531O dată pe an, în noiembrie, facem un Târg d’Apartament, cu lucrări, cărţi, fanzine, ilustrate, traiste, caiete şi alte alea produse fie de Balamuc, fie individual de oamenii de la Balamuc, cu preţuri rezonabile ca şi noi.

Mai facem mici evenimente care prezintă activitatea noastră individuală, că doar oameni suntem: lansări de carte, expoziţii sau evenimente conexe acestora. Putem face orice, că doar cine o să ne zică să nu?

Cine poate veni la Balamuc?

B: Din când în când atelierul este deschis (şi anunţat ca atare pe pagina noastră de Facebook) şi atunci poate veni oricine, absolut oricine, că e om, cerb sau marţian. Altfel, venim noi patru şi lucrăm, şi lucrăm, şi lucrăm (Luna doarme, s-a discutat şi la şedinţă), asta când nu mergem după merdenele. Din când în când mai vin colaboratorii/prietenii noştri, în interes de serviciu, şi ne aduc prăjituri şi jucării, pentru care le suntem recunoscători.

Balamuc-1

Ce activităţi aţi desfăşurat în cadrul festivalului PLAI 2014?

B: Am vrut să facem un Pop-Up Gallery într-o casă din sat, cu lucrările noastre şi o selecţie din desenele de la Normă alături de altele, mâzgălite ad-hoc de cine a intrat la noi în ogradă. Zis şi făcut. În plus, în cerdac, aceeaşi oameni (care intrau în ogradă) erau traşi în poză în chip de Ăl mai tare om din lume, după poezia lui Victor Vlad Delamarina, ce va fi republicată cu ilustraţiile Liviei, printr-o campanie de crowdfunding.

Ce ne pregătiţi pentru ograda de pe Aleea Culturală PLAI 2015?

B: Zicem şi noi ca cei de la Pelicula Culturală: ne-am gândit, ne-am plănuit, dar e secret. Cert e că va implica o formă sau alta de expoziţie de artă şi un atelier de fanzine.

Mulţumim echipei Balamuc pentru interviu!

Să nu uitaţi că am pus spre vânzare abonamentele pentru a zecea ediţie a Festivalului PLAI (11-13 septembrie 2015).  Acestea au un preţ redus de 50 de lei (cu sau fără camping inclus, valabile pentru toată perioada festivalului) şi pot fi achiziţionate în perioada 30 ianuarie – 21 aprilie 2015, de pe site-ul Eventim şi din reţeaua de distribuţie formată din magazinele Germanos, Orange, Vodafone şi din librăriile Cărtureşti.