Interviu cu Asociaţia OncoHelp Timişoara #sieusuntPLAI

oncohelp_tmAtmosfera festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă în Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI, ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

De data aceasta, am stat de vorbă cu echipa Asociaţiei OncoHelp din Timişoara, a cărei misiune este de a veni în sprijinul persoanelor bolnave de cancer şi de lupta pentru dezvoltarea serviciilor medicale oncologice pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor. Cine sunt ei, care este povestea Grupului de Suport al Persoanelor Diagnosticate cu Cancer la Sân “Violeta” şi care a fost impactul activităţilor lor desfăşurate la Festivalul PLAI, aflăm din următoarele rânduri: 

Care este povestea din spatele Asociaţiei OncoHelp Timişoara?

Asociaţia OncoHelp Timişoara: Asociația OncoHelp este o organizație non-guvernamentală, a cărei misiune este de a promova și susține orice tip de activitate menită să sprijine persoanele bolnave de cancer, luptând în același timp pentru dezvoltarea serviciilor medicale oncologice necesare în diagnosticarea și tratarea pacienţilor. Asociația OncoHelp colaborează cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a susține necondiționat pacienții cu afecțiuni oncologice din România și este membră a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Fiind o asociație non-profit, obiectivul principal este reprezentat în general de strângerea de fonduri pentru dezvoltarea serviciilor medicale oncologice necesare în diagnosticarea și tratarea pacienților bolnavi de cancer.

Cum s-a conturat Grupul de Suport “Violeta” al Persoanelor Diagnosticate cu Cancer la Sân?

simple_img_3AOT: Răspunsul la această întrebare este bine să fie început cu definiția dată de specialiști în psihologie, unui grup de suport. Grupul de suport este un grup tematic care facilitează întâlnirea între persone care se confruntă cu același tip de dificultăți. În cadrul întâlnirilor, fiecare participant poate să-și împărtășească experiențele, poate lua contact cu realitățile altor persoane aflate în aceeași situație, se poate discuta despre problemele comune care apar, se poate lua cunoștință de felul cum au rezolvat alții probleme similare sau să se descopere împreună soluții noi la probleme vechi.

Grupul de suport se bazează pe conceptul că oamenii care împărtășesc experiențe comune își pot oferi unul altuia suport emoțional, prietenie și informații. Grupurile de suport dau posibilitatea de a oferi și primi sprijin, informații și încurajări. În cadrul unui grup de suport se poate beneficia și de sfaturi oferite de specialiști.

În momentul în care unei persoane i se comunică diagnosticul de cancer, indiferent de care tip este, viața lui se complică mult. Apar multe întrebări legate de tratament, de durere, de cât mai are de trăit, de felul cum va reacționa famila și societatea, uneori sunt și probleme legate de mijloacele de subzistență. Persoana este dominată de frică, pesimism, depresie.

Cele inșirate mai sus explică necesitatea înființării unui grup de suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Din multitudinea de tipuri de cancer, persoanele diagnosticate cu cancer la sân au fost cele mai receptive la ideea de a participa la activitățile unui grup de support. În felul acesta, la inițiativa unui grup format din specialiști și persoane diagnosticate cu cancer la sân, s-a înființat, în 2006, Grupul de Suport al Persoanelor Diagnosticate cu Cancer la  Sân. Inițial grupul a purtat numele de “Dorința”. După decesul d-nei Violeta Țăranu, membră a grupului de inițtiativă, grupul și-a schimbat numele în “Violeta”.

Grupul de Suport “Violeta” poate fi frecventat şi de persoane care nu sunt bolnave, dar care vor să afle informaţii despre cancerul la sân?

AOT: Grupul se adresează în primul rând femeilor diagnosticate cu cancer la sân, dar ne ocupăm cu multă atenție de oricine ne deschide ușa indiferent dacă este bolnav sau aparținător. În cadrul grupului, organizăm întâlniri cu specialiști  în vederea rezolvării  problemelor ( întrebărilor) pe care le au persoanele diagnosticate cu cancer referitor la: cauzele care au dus la apariția bolii, tratamente care se fac și efectele negative ale acestora, drepturile pe care le au pacienții, alimentația bolnavului de cancer.

Oferim suport psihologic prin: consiliere psiholocigă individuală, consiliere psihologică în grup, terapie prin artă. Persoanele care, în urma intervenției chirurgicale, au făcut limfedem, pot beneficia de gimnastică de recuperare adaptată pentru această situație. Întâlnirile de consiliere psihologică precum și ședințele de gimnastică sunt făcute sub îndrumarea unor voluntari, deci sunt gratuite.

Organizăm, în fiecare an, în luna decembrie, expoziția “Prin artă luptăm împotriva cancerului” în care sunt expuse obiectele pe care le realizăm în cadrul ședințelor de terapie prin artă. Expoziția are și scopul de a aduna fonduri pentru a ne putea continua activitatea de terapie prin artă. Participăm, în fiecare an, la evenimentele organizate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, și anume simpozionul de la Poiana Brașov, în care sunt prezentate teme legate de problemele bolnavilor de cancer și la ziua “Supraviețuitorului de Cancer” de la Brașov.

La PLAI 2014 aţi susţinut ateliere frumoase de origami și quilling. Care a fost feedback-ul participanţilor?

AOT: Când ni s-a propus prima dată să participăm la Festivalul PLAI am avut o reținere. Noi am mai participat la expozițiile noastre, unde eram numai noi, lumea știa că vine la un eveniment unde va întâlni persoane cu diagnosticul de cancer. De data aceasta urma să mergem într-un loc unde cei care expun sunt oameni sănătoși și unde riscam ca lumea să ocolească cortul nostru. Aveam aceasta temere pentru că fiecăreia dintre noi i s-a întâmplat ca unele persoane, care aflau prima dată de diagnosticul nostru, să facă un pas înapoi sau la următoarea întâlnire să ne evite, să treacă pe cealalta parte a străzii  Spre surprindera noastră nu a fost așa. Unele persoane se uitau la rool-up-urile noastre și parcă nici nu vedeau cuvântul fatidic de cancer. Se uitau la picturile noastre expuse în cort sau la obiectele pe care noi le confecționam și se apropiau de noi. Ne puneau întrebări, luau loc și încercau să învețe ceea ce noi le ofeream. Când terminau obiectul se bucurau că au reușit, mulțumeau pentru învățătura, unii mai cereau informații despre Grup, dar toți plecau relaxați și cu amintirea că au petrecut câteva clipe frumoase.

10517546_500055493431558_4277527681513484998_n

În al doilea an nu am mai fost stresate iar oamenii s-au purtat ca și în primul an, adică îi interesa ce le putem oferi ca și învățătură, nu faptul că noi avem un diagnostic. Fenomenele s-au repetat în fiecare an și astfel, pentru noi, Festivalul PLAI a ajuns un eveniment care ne ajută să ne creștem respectul de sine. Mulțumim.

10676323_500055773431530_8759862657281670853_n

Care este sfatul vostru pentru tinerele femei?

AOT: Credem că întrebarea corecta este ”care este sfatul vostru pentru femei, indiferent de vârstă?” Cancerul era considerat ca o boală a vârstei a treia. Din păcate, în ultimul timp, tot mai multe persoane tinere fac această boală. Ce putem să îi sfătuim pe cei care vor citi aceste rânduri: să meargă la control, boala depistată în stadii incipiente se tratează mai ușor; în cazul diagnosticului de cancer, să-ți învingă starea de frică și să înceapă cât mai repede tratamentele indicate; să respecte indicațiile medicilor; să fie foarte atente cu tratamentele naturiste, unele nu sunt suficient studiate în ceea ce privește, mai ales, efectele negative; să aibă încredere în noi, cele care am trecut prin aflarea diagnosticului și a tratamentelor, atunci când spunem că există viață și după diagnosticul de cancer, viață în care se pot întâmpla și lucruri frumoase (vezi participarea noastră la Festivalul PLAI).

1901257_500055723431535_3165575375339312889_n

Mulţumim pentru timpul acordat!

Întâlnirile Grupului de Suport au loc în fiecare luni, de la ora 17, la sediul OncoHelp, str. C. Porumbescu, nr. 59.
Persoane de contact: Anghelina Glisici (telefon: 0720.825.440/0752.010.522, e-mail: anghelina.glisici@yahoo.com) şi Stana Pavel (telefon: 0740.056.167,  e-mail: stana.pavel@yahho.ro).

Foto: Grupul de Suport “Violeta” – Facebook