Interviu cu Alergotura #sieusuntPLAI

Atmosfera festivalului PLAI nu ar fi la fel fără Aleea Culturală şi partenerii noştri culturali, care la fiecare ediţie vă aşteaptă în Muzeul Satului Bănăţean cu foarte multe activităţi frumoase şi creative. Faptul că ei aleg să ne fie parteneri, să fie PLAI ca noi, e un semn de recunoaştere şi împlinire.

De data aceasta, am stat de vorbă cu trupa de la Alergotura, adică cei care, din 2011, pun Timişoara în mişcare.

Alergotura

Cum a apărut Alergotura?

Alergotura: Sună a clișeu, dar e pe bune: Alergotura s-a născut dintr-un vis. Al inițiatorului ei, Cătălin Petru care, în 2011, și-a pus în picioare pantofii de sport și, mobilizând încă doi prieteni, a început să construiască. Mai întâi cu pași mici, apoi tot mai rapizi. Cu viziune, apoi cu anduranță. Și cu încredere. Cei 3 prieteni s-au făcut 10, apoi 20… iar în câțiva ani au “îngălbenit” orașul, oferind, în prezent, ture de alergare zilnice, accesibile oricui, organizate în aproape toate zonele importante din oraș.

Cine face parte din echipa Alergotura?

A: Momentan suntem 37 de membri activi, atât la capitolul alergare, cât și la partea de proiecte. Ne stau însă alături mulți prieteni și participanți la ture, colaboratori la evenimente sau alergători “cu state lungi de plată” împreună cu care participăm la competiții și pe care îi considerăm merituoși “colegi de breaslă”.

Câţi oameni participă la turele zilnice organizate de voi şi câţi km sunt parcurşi/tură?

A: Organizăm zilnic ture în diferite locații din oraș, la care participă, în medie, între 3 și 13 oameni, în funcție, desigur, de oră, de vreme, de sezon… Traseele au un mare grad de adaptabilitate, dictată de pregătirea și dorințele participanților, și există o regulă de curtoazie de bază: viteza o stabilește cel mai lent dintre alergători. Ceea ce înseamnă că fiecare se poate simți confortabil, mișcându-se în propriul ritm, respectiv poate progresa în intervalul de timp dorit. Nu există presiune, nici standarde înalte pentru nou-veniți, doar bucuria de a ne lăsa aduși împreună de un sport frumos, fără vârstă.

Cum îi convingeţi pe ceilalţi că trebuie să îşi facă timp pentru mişcare? Ce le spuneţi?

A: Cea mai eficientă metodă de atragere a oamenilor spre mișcare e cu siguranță puterea exemplului. Nicio teorie nu va funcționa mai bine decât reclama pe care o face sportului un om care, chiar și la primele ore ale dimineții sau la capătul unei zi de lucru “turate” e tonic, jovial și energic. Viața se vede altfel prin lentile sport – iar acest lucru e ușor de observat de către cei din jur, care vor și ei rețeta.

alerg-pentru-o-cauza-10-e1410375372131-700x365

Ştim că aţi organizat şi ture nocturne. Cum au fost primite acestea de către public şi câte persoane au venit să alerge pe timp de noapte?

A: Entuziasmul nostru nu se volatilizează după clasicele business hours, nici macăr serile sau în diminețile de weekend… uneori, microbul ne prinde și noaptea, și e molipsitor! În octombrie 2013 am organizat 1000 de minute în alergare, o ștafetă care a mers, sau mai degrabă a alergat ca unsă pe parcursul a… 1146 de minute. Publicul a fost extraordinar de receptiv: zeci de timișoreni ni s-au alăturat, atât ziua, cât și noaptea, pentru a stabili acest record unic la nivel național. În 2014, am participat la Crosul Nocturn, însoțind și motivând alergători începători să demonteze temeri și bariere și să-și demonstreze că pot alerga mai mult decât își imaginau.

Ce activităţi aţi desfăşurat în cadrul festivalului PLAI 2014?

A: În 2014, am participat ca organizație parteneră la Festivalul PLAI – o experiență inedită pentru noi, prin asocierea cu un eveniment muzical de tradiție, într-o zonă propice pentru sport și sănătate: Pădurea Verde. Am organizat alergări de grup pentru adulți și ateliere de jocuri pentru copii, am consiliat persoane care doreau să se apuce de alergat, am făcut lobby pentru mișcare, am ascultat muzică bună și am ars calorii în ritm de dans.

Care a fost feedback-ul oamenilor care au participat la activităţile voastre din cadrul PLAI?

A: Deși vremea n-a fost aliatul nostru principal, oamenii care ne-au vizitat standul și ne-au însoțit la ture ne-au confirmat faptul că Timișoara este un oraș deschis inițiativelor comunitare de tot felul și că preocuparea pentru sănătate câștigă tot mai mult teren.

alergotura

Ce activităţi pregătiţi pentru următoarea ediţie a festivalului?

A: Vom fi prezenți din nou la PLAI în 2015, de asta dată, sperăm, cu o ofertă mai diversă de activități care să pună în mișcare toate vârstele. Ne dorim să ajungem cât mai aproape de oameni, să le putem vorbi, să le răspundem la întrebări, să experimenteze alergarea împreună cu noi, să-i ajutăm să treacă peste: “Eu nu pot face asta!”. Să le oferim variante pe termen lung de a practica un sport accesibil, gratuit, în aer liber, în orașul lor, în zona care le convine. Ne va onora să le fim parteneri atât echipei de la PLAI, cât și tuturor celor care, participând la ture, ne ajută să ducem mai departe visul. Și să punem Timișoara în mișcare! Iată, lansăm şi o invitaţie în acest sens: la Timotion, prima competiţie marca Alergotura de o asemenea anvergură, un eveniment de alergare cu strângere de fonduri pentru diverse proiecte în folosul comunităţii locale, ce va avea loc pe 25 aprilie şi la care festivalul PLAI ne este partener. Mai multe informații despre Timotion găsiți pe site-ul evenimentului: www.timotion.ro.

Mulţumim echipei Alergotură pentru interviu!

Să nu uitaţi că am pus spre vânzare abonamentele pentru a zecea ediţie a Festivalului PLAI (11-13 septembrie 2015).  Acestea au un preţ redus de 50 de lei (cu sau fără camping inclus, valabile pentru toată perioada festivalului) şi pot fi achiziţionate în perioada 30 ianuarie – 21 aprilie 2015, de pe site-ul Eventim şi din reţeaua de distribuţie formată din magazinele Germanos, Orange, Vodafone şi din librăriile Cărtureşti.