Canapeaua PLAI

“Vă tot văd lucrând aici. Aveţi nevoie de ceva? Să vă aduc apă, cafea, covrigi?”
“Pot să pun şi eu o piesă?”
“Chiar o să rămână oraşului?”

Vara trecută, am ajuns în Amsterdam pentru prima oară, împreună cu doi oameni dragi. Din dorinţa de a cunoaşte oraşul şi cultura, altfel decât prin ochii unor turişti de week-end, ne-am interesat ce se întâmplă zilele acelea în oraş. Aşa am descoperit că avea loc un târg de produse bio şi produse locale. Astfel, ne-am îndepărtat de centru şi am ajuns în Amstelpark, un parc tare frumos atât datorită iazului şi spaţiilor verzi bine îngrijite, cât şi obiectelor de artă urbană care sunt integrate armonios în peisaj. Câteva dintre acele obiecte de artă urbană ne-au atras atenţia în mod deosebit, încât am căutat, mai apoi, povestea Social Sofa.

 

Pornit din Olanda, Social Sofa este un concept realizat din pasiune şi grijă pentru oameni, din dorinţa de a-i aduce împreună. În Olanda, mai ales în Tilburg, sunt peste 150 de canapele acoperite cu mozaic de către localnici. Multe dintre acestea au fost realizate implicând persoane altfel inactive, oferindu-le, pe această cale, ocazia de a lucra şi interacţiona cu alţi oameni şi de a crea ceva frumos pentru ei şi pentru oraşul în care trăiesc. De asemenea, forma canapelei este intenţionat gândită cu un singur mâner, tocmai pentru a îndemna persoanele să interacţioneze, să socializeze.

 

De când am văzut prima Social Sofa, mi-am dorit să existe ceva similar şi în România, aşa că am propus acest concept echipei PLAI. M-am bucurat să văd că şi alţi membri ai echipei s-au alăturat ideii de a realiza o canapea PLAI în Timişoara. De aici, lucrurile au mers uşor, ştiam că am aproape un om talentat care va accepta provocarea de a “desena” noul proiect PLAI. Dan (Ungureanu) este cel care a conceput designul, combinând motive româneşti şi elemente moderne cu motive tradiţionale, reprezentative pentru minorităţile etnice prezente în Timişoara. Ştiam, de asemenea, cât de rapid se mobilizează voluntarii PLAI, fapt confirmat la prima strigare pentru începerea lucrului la canapea, la care au răspuns rapid mulţi dintre ei.

 

Timp de trei săptămâni, aţi putut vedea echipa PLAI lucrând zilnic la canapeaua cu mozaic de pe strada pietonală Mărăşeşti din Timişoara. Zeci de oameni s-au oprit să ne întrebe dacă pot ajuta, dacă ne aduc ceva de mâncare sau de băut. Ne-am bucurat să vedem că oamenii vor să se implice în acest proiect, pe care îl simţim foarte apropiat.

 

Mozaicul reflectă foarte bine Festivalul PLAI: un loc în care se întâlnesc multe culturi, arta în forme variate, oameni cu pasiuni diverse, ateliere de tot felul, toate organizate cu multă grijă şi mult entuziasm de o echipă de voluntari tot mai mare. Festivalul PLAI a pornit din dorinţa de a aduce ceva nou oraşului şi a fost construit de oameni pentru care Timişoara este un loc drag, un loc de care se simt legaţi şi pe care vor să îl vadă tot mai frumos.

Am adus conceptul de Social Sofa în Timişoara pentru că acesta reprezintă mai mult decât un obiect de artă urbană. Este un proiect la care au contribuit mulţi curioşi care ne-au văzut lucrând de zor. Aproape 70 de voluntari s-au implicat activ în montarea mozaicului şi alte peste 200 de persoane s-au oprit să lipească o piesă şi să afle povestea acestei canapele şi de ce facem asta voluntar. Peste ani, aceşti oameni vor şti cu exactitate care e piesa lor din desenul plin de detalii, care reflectă diversitatea culturală a Timişoarei.

 

Noi o numim Canapeaua PLAI şi ne dorim ca aceasta să devină un reper în oraş, un loc de întâlnire cu prietenii, un loc în care vor lua naştere idei şi proiecte frumoase. Totodată, aceasta va fi oferită oraşului şi va rămâne pe strada pietonală Mărăşeşti până la finalizarea lucrărilor din Piaţa Libertăţii, după care va fi mutată acolo.

Ne vedem la canapeaua PLAI!

 

PS: Dacă aveţi o idee de a face oraşul mai frumos, scrieţi-ne la birou@plai.ro. E foarte posibil ca, în scurt timp după aceea, să lucrăm împreună pentru a transforma ideile voastre în realitate.