CESARIA EVORA – 3 octombrie, Timişoara

Cesaria Evora – „nu va mai concerta niciodata”

Cesaria Evora, asteptata in Timisoara in data de 3 octombrie, la Sala Olimpia, a fost internata ieri de urgenta in Paris. Concertul a fost anulat iar managementul artistei a anunta cu tristete ca mai mult decat sigur aceasta nu va mai putea concerta niciodata. Echipa de medici in grija carora este a trimis documente oficiale organizatorilor din Timisoara.

Concertul mult asteptat la Timisoara, atat de catre organizatori, cat si de catre artista si public, s‐a bucurat de popularitate in orasul de pe Bega, ajungand la un pas de sold‐out. Joi seara, 22 septembrie, Echipa de management care o reprezinta pe Cesaria Evora i‐a anuntat pe organizatorii din Romania ca aceasta a fost internata de urgenta intr‐o clinica privata din Paris, din cauza unor grave probleme de sanatate. Doctorii care o au in grija au declarat ca sansele ca aceasta sa mai poata concerta vre‐o data sunt minime, motiv pentru care toate cele trei concerte din Romania, dar si cele din Yerevan si Paris au fost anulate si nu reprogramate, in ciuda straduintelor tuturor celor implicati. “In urma unei internari de urgenta din aceasta dupamasa, pacientei de 70 de ani i s‐a identificat tensiune ridicata, diabet zaharat cu pericol de insuficienta renala, pe un fond predispus la un atac cerebral, motiv pentru care am recomandat repaus total.” au declarat Dr. Bertrand Petruisetu si Dr. Zerah cardiologul Cesariei, de la American Hospital din Paris.

“Dincolo de pierderile noastre ca si organizatori, de dezamagirea tuturor celor care asteptau cu nerabdare sa o vada pe Cesaria pe scena si sa o asculte, suntem tristi la aflarea vestii ca nu o vom mai putea vedea cantand pe marea artista. Ii dorim multa sanatate si suntem cu gandul alaturi de ea.”

Returnare bilete

Biletele achizitionate pana la acest moment se pot returna in reteaua Eventim, la locatiile de unde au fost achizitionate, incepand cu data de 1 octombrie 2011. Pana la aceasta data echipa de organizatori din Timisoara va vira integral suma incasata pe bilete catre reteaua Eventim iar aceasta, la randul ei, catre punctele de vanzare. Ne cerem scuze pentru inconveniente. Biletele se pot returna pana la 31 Octombrie 2011. Le multumim tuturor pentru intelegere.

Pentru orice fel de informatii, contactati birou@plai.ro, iar daca intampinati greutati in returnarea biletelor, va stam la dispozitie la sesizari@plai.ro.

În ultimii ani, la Timişoara au ajuns artişti mari ai muzicii lumii. Pe scena timişoreană au urcat Paco de Lucia, Al Di Meola, Mariza, Misia, Trilok Gurtu, Fanfare Ciocârlia, Al Jawala, Esma Redzepova şi mulţi alţii.

Acum, în Timişoara va veni una dintre cele mai mari voci ale muzicii lumii, Cesaria Evora. În data de 3 octombrie, la Sala Olimpia, Cesaria Evora va concerta pentru prima dată la Timişoara.
Cesaria Evora s‐a născut în insula Sao Vincente a arhipelagului Capul Verde, pe 27 august 1941. În tinereţe, cu ajutorul iubitului său, care era cântăreţ, ajunge să cânte la radioul local, apoi în hoteluri şi localuri din insulă. Aici ajunge să fie cunoscută, însă notorietatea sa nu depăşeşte graniţele ţării.

În 1988, la 47 de ani, înregistrează primul său album, la Paris, La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculţă).

Cesaria Evora cântă morna, care este un amestec de blues şi fado portughez. Vocea sa, cu adânci note nostagice, puternică şi oarecum aspră, reflectă foarte bine spiritul muzicii fado şi istoria Insulelor Capului Verde, un loc în care multă vreme comerţul cu sclavi a fost în floare. Locuitorii Capului Verde sunt urmaşii sclavilor africani şi ai coloniştilor portughezi, care foloseau şi făceau comerţ cu scalvi, astfel că muzica Cesariei Evora aduce la suprafaţă durerea poporului său. Morna este un gen al muzicii tradiţionale africane a Capului Verde, care reflectă această durere a poporului, avându‐şi rădăcinile în istoria şi obiceiurile insulelor.

Începe să concerteze şi, în curând, ajunge cunoscută în întreaga lume. La 52 de ani, criticii de specialitate îi remarcă vocea deosebită. Concertează alături de Caetano Veloso, care spune că este una dintre marile cântăreţe care l‐au inspirat. Cesaria Evora este solicitată să cânte în mai multe ţări europene şi în Africa. În 1995, albumul Cesaria apare în 20 de ţări, inclusiv SUA, acesta fiind primul album al artistei nominalizat la Premiile Grammy. Cesaria Evora porneşte în primul turneu în Nordul SUA, iar de aici ajunge să cânte în toate colţurile lumii, atât singură, cât şi cu invitaţi, artişti din ţara sa natală.
În 2004, Voz d’Amor câştigă, la Premiile Grammy, distinţia pentru „cel mai bun album”. A continuat să scoată albume şi să concerteze în întreaga lume. Deşi în 2008 a avut unele probleme de sănătate, anul trecut şi‐a reluat concertele, de atunci aflându‐se în continuare în diverse colţuri ale lumii.

Concertul de la Timişoara începe la ora 20.00.
Biletele se găsesc la preţurile de: 100 lei, 140 lei, 170 lei, 220 lei şi 600 lei.
Biletele care costă 600 lei sunt în număr de doar 20, incluzând, pe lângă locurile excepţionale, şi o cină, după concert, cu artista.
Bilete se pot cumpăra online pe www.eventim.ro şi în reţeaua magazinelor Cărtureşti, Humanitas, Orange şi Germanos.

Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, IHM Total Consult, Cabinet Mercescu, Banat Bun, SSI Schaefer, TRW, Full Print Banat, Aba Consulting, Expert Consulting şi Bega Grup.

Concertul Cesariei Evora la Timişoara este un eveniment promovat de PLAI.

Discografie:

Albume de studio:
1988 « La Diva aux Pieds Nus » (Lusafrica), album producer: José da Silva
1990 « Distino di Belita » (Lusafrica), album producer: José da Silva & Ramiro Mendes
1991 « Mar Azul » (Lusafrica), album producer: José da Silva
1992 « Miss Perfumado » (Lusafrica), album producer: Paulino Vieira
1995 « Cesaria (Lusafrica), album producer: Paulino Vieira
1997 « Cabo Verde » (Lusafrica), album producer: José da Silva & Rufino Almeida (Bau)
1999 « Café Atlantico » (Lusafrica), album producer: José da Silva
2001 « São Vicente di Longe » (Lusafrica), album producer: José da Silva
2003 « Voz d’Amor (Lusafrica), album producer: José da Silva & Nando Andrade
2006 « Rogamar » (Lusafrica), album producer: José da Silva & Nando Andrade
2009 « Nha Sentimento» (Lusafrica), album producer: José da Silva & Nando Andrade.

Albume live:
1996 « Cesaria Evora à L’Olympia » (Mélodie)

Reeditari:
2008 « Radio Mindelo » (Lusafrica) – Recordings made in the early sixties in different radios of Mindelo, Cape Verde.

Compilatii:
1994 « Sodade, les plus belles mornas de Cesaria » (Lusafrica/BMG)
1998 « Best of Cesaria Evora » (Lusafrica/BMG)
2002 « Anthologie Cesaria Evora » (CD simple / Lusafrica/BMG)
2002« Anthologie Cesaria Evora, mornas & coladeras » (2CD / Lusafrica/BMG)
2009 « Best of 3CD» (3CD / Lusafrica/Sony Music)
2010 « Cesaria Evora & » album containing duets recorded with Adriano Celentano, Bernard Lavilliers, Bonga, Compay Segundo, Goran Bregovic, Ismael Lô, Marisa Monte, Tania Libertad, etc… (CD simple / Lusafrica/Sony Music)