Festivalul Plai

PLAI s-a născut într-o zi de vară, de iunie, după o vizită la Muzeul Satului Bănăţean. Acest loc este, în continuare, de mare importanţă pentru festival, fiind un eveniment care să îi celebreze diversitatea şi multiculturalitatea, unul care să readucă în conştiinţa colectivă ceea ce ne-a fost lăsat ca moştenire, ceea ce ne face să fim români, bănăţeni, timişoreni.

PLAI nu este doar un festival de muzică. Este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii. Diversitatea, în toate formele ei, este la ea acasă. Astfel s-a născut acest eveniment-fenomen care, pe lângă world music, promovează şi dezvoltă o reţea importantă de organizaţii non-profit şi mediu creativ, cu peste 50 de entităţi implicate în fiecare an.

Prima ediţie a festivalului s-a creionat în doar două luni, iar echipa a crescut organic dintr-un general “eu cu ce vă pot ajuta”. Am fost în asentimentul multor timişoreni care doreau altceva de la un festival. Aşa ne-am format echipa. Suntem, cu toţii, voluntari (PLAI va rămâne mereu 100% voluntariat), venind din medii cât mai diverse, cu interese diferite, dar cu dragoste pentru PLAI. Am ajuns să numărăm a 11-a ediţie (în 2016) datorită echipei de voluntari, dar şi datorită finanţatorilor, partenerilor culturali, a publicului PLAI. Festivalul este al lor, în egala măsură, şi va exista câtă vreme această muncă colectiva va continua.

Fiecare an este o aniversare şi fiecare ediţie este, în multe privinţe, cum a fost prima. Un an întreg visăm la fiecare PLAI şi suntem recunoscători pentru fiecare dintre activităţi, aşa diverse şi unice cum sunt, nu numai datorită echipei de voluntari, dar şi a finanţatorilor, sponsorilor, partenerilor culturali şi, foarte important pentru noi, a tuturor celor care vin să se bucure de el, cumpără bilet, finanţând astfel evenimentul.

Marcăm ediţia cu numarul 11 şi lucrând la deschiderea unui centru cultural independent care să acţioneze ca un centru-resursă de susţinere a mediului creativ şi non-profit din oraş, dorind ca valorile PLAI să aducă relevanţa şi pe parcursul anului.