Despre

Despre BEGA!

BEGA! este un program de artă performativă creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.

Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca și unul dintre programele principale ale acestuia sub numele inițial de “Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.

Spre deosebire de un format clasic, BEGA! nu își propune să importe producții artistice, în schimb se axează pe colaborări cu organizații cu expertiza de a crea și de a facilita un proces de creație colaborativ, specific unei comunități și cu implicarea acesteia.

Miza pe care BEGA! și-o asumă în contextul TM2021 este de a merge mult dincolo de un act artistic în sine și are implicații culturale, sociale și chiar la nivel de infrastructură.

Pregătirea primei etape a început în 2017 când au avut loc vizite de studiu în Danemarca, Franța și Anglia în cadrul cărora s-au ales partenerii externi și a continuat cu întâlniri la Timișoara, aducându-i pe aceștia alături de organizațiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru.

Etape

2018

Etapa din 2018 constă în activarea fostului port al orașului Timișoara prin crearea unei producții personalizate folosind povestea orașului.

Pentru a pune în scenă producția, pe spațiul fostei stații de pompare a fabricii Solventul, se va construi o structură pe care vor susține un spectacol peste 300 de persoane (profesioniști și voluntari amatori). Întreaga structură va fi videomapată, actorii interacționând constant cu conținutul grafic. Se vor utiliza 2 macarale de 70 de tone pentru acrobații aeriene și se vor produce local 100 de drone ce vor reprezenta o extensie a zonei de spectacol.

Conținutului artistic al programului în 2018 va fi creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM - coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociația Culturală Kratima (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM - coordonator al voluntarilor pentru muzică) și Asociația Tango Timișoara.

Coordonatorul artistic este Kevin Finnan, coregraful ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra, director artistic al companiei britanice Motion House.

Muzica este scrisă de compozitoarea Sophy Smith în colaborare cu muzicieni locali iar conținutul grafic pentru videomapări este realizat de compania bască, Logela.

2019 (în curs de dezvoltare):

BEGA! 2019 va fi orientată spre spectacole de tip pop-up ce au ca și conținut artistic dansul contemporan, video-mapările și instalațiile interactive în cartierele non istorice de pe lângă râul Bega, utilizând dronele luminate ca și elemente de legătură.

Găzduirea celui mai important eveniment de educație și networking din Europa pentru centre culturale independente (Trans Europe Halles Conference) cu peste 80 de reprezentanți ai celor mai importante centre europene în Timișoara, cu accent pus pe tematicile de implicare a comunității, dezvoltarea de audiențe și împărtășirea de conținut și expertiză la nivel European.

2020 (în curs de dezvoltare):

Cu ajutorul facilitatorilor culturali din comunitatea creativă locală, BEGA! 2020 își va propune dezvoltarea abilităților de prezentare și interacțiune prin plasarea unor structuri de mari dimensiuni în mai multe locuri de-a lungul râului Bega și colaborarea cu rezidenții zonelor în care au loc intervențiile pentru a încuraja interacțiunea și mobilitatea.

2021 – 2022 (în curs de dezoltare):

Ajungând la maturitate în 2021 programul va uni proiectele pilot la care se vor adăuga intervenții pe toată lungimea râului Bega în Timișoara dar și în zonele rurale si va trece granitele prin parteneriatele dezvoltate cu Szeged, Budapesta și Novisad ajungâdu-se la un total de 21 de stații (zone).

După anul deținerii titlului, în 2022, programul va continua ca și un proiect bianual dezvoltat în Timișoara ce va fi curatoriat pentru a lua forma celor mai actuale interpretări artistice și tehnice, menținându-și modalitățile participative și educative pentru a crește organic implicarea publicului prin intervenții în zone cu acces limitat la viața culturală a orașului.