Comunitate

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană

Asociaţia Timișoara-Capitală Culturală Europeană este o organizaţie nepatrimonială, neguvernamentală, apolitică şi independentă, având o misiune profund culturală şi instructiv-educativă, din care fac parte 70 de membri, printre care Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Judeţean Timiș, alte autorităţi locale și judeţene, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai universităţilor, instituţii de cultură, organizaţii și asociaţii artistice, de cultură, sociale și reprezentanţi ai mass-media.

Misiunea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană este de a contribui activ la crearea, susţinerea şi promovarea unui spaţiu dinamic, divers și incluziv bazat pe valorile multiculturale, educaţionale, istorice şi civice ale comunităţii, care să valorizeze identitatea, diversitatea, creativitatea şi avangarda culturală timişeană ca motoare pentru dezvoltare comunitară sustenabilă/durabilă.

www.timisoara2021.ro

Motion House

Fondată în 1988 de către Louise Richards și Kevin Finnan MBE, creează teatru-dans cu elemente acrobatice de talie mondială, producții care fac turnee pe scară largă în întreaga lume. De la producții de lungă durată pentru turnee de teatru la o muncă flexibilă în aer liber și la evenimente de artă performativă la scară largă, producțiile lor integrează elemente de dans atletic, narațiunea puternică, imagini digitale incredibile și partituri muzicale emotive.

Kevin Finnan este cunoscut pentru producțiile sale vizuale, dinamice, care integrează dans, elemente acrobatice și tehnologie digitală. A fost coregraful Jocurilor Paralimpice de la Londra in 2012, a creat lucrări pentru sărbătorirea capitalelor culturale de la Aarhus, Copenhaga și Marsilia-Provence fiind un adevărat vizionar al scenei de teatru-dans.

Pentru întreaga sa contibuție adusă dansului, Kevin Finnan a fost decorat de Regina Angliei cu titlul „Member of the Order of the British Empire’.

www.motionhouse.co.uk

Unfold Motion

Unfold Motion este singura companie de dans contemporan din Timișoara, România. De la înființarea sa, în anul 2013, de către Lavinia Urcan, coregraf și director artistic, compania a colaborat cu artiști din diverse domenii: dans, teatru, muzică, design și arte vizuale. De asemenea, Unfold Motion este implicată activ pe scena culturală din Timișoara și din țară. Experiența și aportul creativ al companiei contribuie la rețeaua culturală a orașului și se indreaptă către experiențe culturale cât mai vaste.

În prezent, activitățile Unfold Motion sunt concentrate în jurul: creației, producției, distribuirii și promovării activității artistice a companiei. A organizării de activități educaționale pentru diferite grupuri țintă (cursuri, ateliere, laboratoare de dans), rezidențe artistice organizate de companie, proiecte și rezidențe artistice internaționale. Cât și a dezvoltării cultural-artistice a comunității, în cooperare cu diverși parteneri socio-artistici.

www.facebook.com/unfoldmotion

Asociația Culturală TGP - Talent, Generozitate, Pasiune

Ceea ce a început în 2005 cu un week-end între prieteni cântând muzică gospel a adus împreună până acum sute de amatori împărtăşind o pasiune mereu crescândă: muzica pe post de catalizator pentru schimbare şi includere socială. Coriştii noştri sunt elevi, studenţi şi pensionari, medici şi profesori, muncitori şi mame casnice.

Nu există nici audiţii, nici preselecţii, nici taxe. Toată lumea este binevenită. Mulţi n-au mai cântat niciodată înainte. Şi cum nu suntem un cor permanent, ci lansăm un apel de înscriere pentru fiecare proiect, reuşim mereu să transformăm un grup divers de 80-120 de persoane într-o comunitate.

Credem că un cor care reflectă atât ţesătura socială complexă a unei societăţi cât şi amploarea experienţei umane sună de fapt mai bine. Credem că diversitatea este o putere şi încercăm să ducem această idee atât la marginile cât şi în mijlocul societăţii.

www.asociatia-tgp.ro

Tango Timisoara

Asociația Tango Timișoara este o organizație cu caracter umanitar, neguvernamentală, independentă, nonprofit, apolitică și democratică care are drept principal scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la dezvoltarea tangoului argentinian la nivel local și național, ca o formă de artă completă.

Asociația Tango Timișoara susține, promovează și duce la creșterea unei comunități de pasionați de artă, de muzică și dansul argentinian, organizând evenimente periodice, culturale, cu tema principală -tangoul argentinian prezent în multiple forme de artă (muzică, dans, fotografie, teatru, pictură, design vestimentar, design grafic)

Asociația Tango Timișoara acordă o atenție sporită integrării anumitor categorii de persoane, vârstnice, cu nevoi de socializare, într-o comunitate nouă - cu preocupări culturale, ce reunește muzica și dansul.

tangotimisoara.com

Asociația Culturală Kratima

Creată în 2009, Asociația Culturală Kratima își propune organizarea de evenimente și proiecte culturale de anvergură locală, națională și internațională, prin care urmărește ca obiectivelor proprii să coincidă, într-o cât mai mare măsură, cu obiectivele cultural stabilite la nivel European.

Melopolis

Asociația Cultural- Educațională MELOPOLIS realizează activități cultural- educative și implementează proiecte din sfera educației muzicale, organizează ateliere muzicale interactive folosind reciclarea creativă și promovează prin acțiunile sale învățarea experiențială a copiilor.

www.facebook.com/melopolisro/

Prin Banat

Misiunea Asociației PRIN BANAT este documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei).

Printre cele mai importante iniţiative ale asociaţiei se numără proiectul editorial Prin Banat şi Heritage of Timişoara (Patrimoniul Timişoarei) - proiect cultural de intervenţiei culturală în cartierele istorice ale oraşului de pe Bega.

www.prinbanat.ong

ISOT

Organizația Internațională a Studenților din Timișoara – ISOT, este o organizație non-guvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, cu beneficii publice. A fost creată de studenți internaționali ai Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara "Victor Babes". Asociația urmărește să promoveze drepturile studenților, să-și îmbunătățească calitatea educației, să sprijine diversitatea și să stabilească egalitatea între studenți, toate sub valorile integrității.

ISOT este vocea potențială a studenților internaționali în cadrul universității și a comunității locale, aducând diversitate împreună cu respectul reciproc și toleranța față de această experiență socială și academică multiculturală și interesantă.

Aspectul social important al ISOT se axează pe integrarea comunității internaționale cu cea românească, oferind șanse ambelor comunități să își extindă orizonturile intelectuale și să descopere lumea într-un singur oraș, Timișoara. Beneficiind de ambele comunități, ISOT prezintă studenților internaționali o oportunitate pentru dezvoltarea comunității locale.

www.isotimisoara.com

Ceva de Spus

Asociația Ceva de Spus este singura organizație de auto-reprezentare din România care are ca membri (inclusiv în conducere) persoane cu dizabilități fizice și intelectuale. Asociația este alcătuită exclusiv din persoane cu dizabilități și are următoarele 3 obiective principale:

1. Accesibilizarea societății, ceea ce nu înseamnă doar rampe și lifturi, dar și elemente ajutătoare pentru nevăzători sau surzi, informație în ușor de înțeles/citit pentru persoanele cu dizabilități intelectuale etc.

2. Dezinstituționalizare și promovarea vieții în comunitate. În România momentan trăiesc 18.000 de persoane cu dizabilități intelectuale în condiții inumane , abuzate în instituțiile rezidențiale ale statului unde nu au niciun drept de decizie asupra niciunui aspect al vieții lor. Noi dorim ca aceste persoane să trăiască în comunitate, să fie utile comunității și să aibă o viață decentă.

3. Conștientizarea membrilor comunității atât privind greutățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități cât și privind abilitățile pe care le au. Ne dorim o societate unde persoanele cu dizabilități nu sunt privite cu milă ci ca cetăţeni cu drepturi egale.

www.cevadespus.ro/

Solidart

Un grup de actori, scriitori, designeri, asistenţi sociali şi lucrători de tineret, cu experienţă diversă atât artistică cât şi socială şi de management. Ne uneşte convingerea că putem produce o schimbare în jurul nostru.

Asociația Solidart a dobândit personalitate juridică în luna iulie 2017 dar ea funcționează ca grup informal de peste doi ani. Astfel, dobândirea personalității juridice a venit ca răspuns la nevoia membrilor echipei de a dezvolta proiecte complexe în acest cadru.

Scopul asociației Solidart este de a crea cadrul pentru un dialog constructiv între oameni, de a participa la formarea de comunități solidare, responsabile și conștiente, de a oferi membrilor acestor comunități încredere pentru a se implica activ în viața comunității, prin organizarea de proiecte artistice, culturale, sociale şi educaţionale.

www.solidart.online

Verde pentru Biciclete

Cu gândul la orașul viitorului și inspirați de modele internaționale de succes, scopul “Verde pentru Biciclete” este acela de a promova bicicleta ca stil de viață activ și sănătos și de a susține și apăra drepturile și interesele bicicliștilor, mediind dialogul între cetățeni și autoritățile locale.

Fie că vorbim de deplasarea la muncă, la școală, la cumpărături, la întâlnirile cu prietenii și în plimbările de plăcere prin oraș sau prin împrejurimi- bicicleta este de departe cel mai apreciat și folosit mijloc de transport alternativ la nivel mondial.

Credem că protejarea mediului este vitală pentru o viață armonioasă dar vedem și latura mai pragmatică a lucrurilor, astfel luăm în calcul și rapiditatea, costul şi confortul unui mijloc de transport eficient pentru uzul personal dar și pentru întreaga comunitate.

Verde pentru Biciclete este un îndemn la acțiune, este o stare de spirit!

pedaleaza.ro

Asociația CRIES

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 2009. Organizația promovează implicarea cetățenilor în procese de democratizare a economiei și în demersuri participative de luare a deciziei.

Principalele tipuri de acțiuni derulate sunt: cursuri de formare, schimburi de experiență, organizarea unor evenimente tematice (conferințe, workshop-uri, dezbateri, campanii de conștientizare), pilotarea unor demersuri inovatoare în domeniul economiei sociale și solidare, realizarea de materiale de informare și comunicare.

Ariile de interes ale organizației sunt: agricultura susținută de comunitate, bugetare participativă, bunăstare și coresponsabilitate socială, consum responsabil, comerț echitabil (fair-trade), democrație participativă, finanțare etică.

www.cries.ro

Universitatea de Vest

Symme3D

BRD

Flex

Centrul Cultural PLAI