Verde pentru biciclete

Campania “Verde pentru Biciclete” este prima iniţiativă oficială din Timişoara care încurajează adoptarea mersului pe bicicletă ca şi alternativă ecologică pentru deplasarea prin oraş. Campania noastră a debutat in octombrie 2008 si de atunci am realizat aproape in fiecare lună acțiuni pentru bicicliști.

Campania Verde pentru Biciclete există deja de 7 ani în Timișoara. În fiecare an de campanie, încercăm să realizăm evenimente deosebite și să transmitem mesaje cât mai puternice. Ne-am propus să abordăm cât mai multe aspecte ale mersului pe bicicletă: să folosim bicicleta pentru a ne deplasa zilnic prin oraș, la muncă sau la cumpărături sau sub forma de agrement și de distracție.
Ne adresăm cetăţenilor din Timişoara şi nu numai, indiferent de vârstă. Vrem să evidenţiem multitudinea de feluri în care poate fi privită o bicicletă: mijloc de deplasare ecologică şi economică prin oraş, în deplasările zilnice la muncă, la şcoală, la cumpărături, ca şi mijloc de distracţie şi recreere, ca şi modalitate de a face sport. Astfel au luat naştere diversele acţiuni pe care le-am desfăşurat: de la concursuri pentru copii şi tineri, la concursuri pentru toate categoriile de vârstă, la campanii de încurajare a mersului pe două roţi realizate în rândul companiilor (de exemplu, campania Angajatori pe două roţi), la acţiuni de recompensare a celor care merg pe bici, spre servicii (de exemplu, Micul Dejun Biciclist), la campanii de informare stradale şi în unităţi de învăţământ, cu privire la măsurile de siguranţă în trafic.

In general, dat fiind faptul că acțiunile noastre sunt deosebite, chiar unul față de celălalt, ne bucurăm de susținerea mai multor tipologii de oameni, din toate categoriile sociale, de vârsta, pregătire sau cu diverse tipuri de bicicletă.

Oamenii au fost încântați de apariția unei organizații care să le apere drepturile, care să ceară condiții de pedalare civilizate și care să medieze dialogul între cetățeni și autoritățile locale. Mai mult, simt că într-adevăr fac parte dintr-o comunitate a lor. Poartă numere de bicicletă care dovedesc în mod neoficial apartenența la comunitate. Se leagă prietenii. Se bucură de plimbări în grup. Se ajută între ei. Așteaptă cu nerăbdare următoarele evenimente – aceasta fiind prima întrebare pe care o adresează la finalul fiecărei întâlniri. De multe ori, ne solicită sfaturi, ne fac propuneri și vin cu soluții pentru bicicliști.

Mai mult, foarte mulți ne-au mărturisit că au prins curaj să circule pe bicicletă prin oraș datorită nouă. Pentru că oarecum s-a schimbat atitudinea celorlaltor participanți la trafic față de bicicliști. Astfel încât, în permanență, numărul bicicliștilor din Timișoara crește! În prezent, peste 16000 de bicicliști poartă numerele VpB.

De la debutul campaniei, au fost realizate mai multe piste de biciclete în Timișoara, semn ca autoritățile au început să fie deschise la doleanțele bicicliștilor.
“Verde pentru Biciclete” este o mişcare pentru pedalare, realizată de Fundaţia Bega.

Date de contact:
www.facebook.com/verdepentrubiciclete

Sâmbătă & Duminică:
12:00-19:00 Pimp My Bike
12:00-19:00 Concurs de ars becuri
12:00-19:00 Stand de împărțit plase ECO Club