ECO CLUB Timişoara

ECO CLUB Timişoara a luat naştere în anul 2007 ca grup de iniţiativă al Asociaţiei Leaders Timişoara. Începând din 17.12.2009, ECO CLUB Timişoara este o organizaţie non-profit de sine stătătoare. Scopul nostru este acela de a informa şi educa cetăţenii din comunitatea timişoreană (cu precădere tinerii), de a colabora cu organismele şi autorităţile locale pe probleme de mediu, de a contribui la reducerea poluării și a deşeurilor la nivel de oraş prin activităţile de informare şi conştientizare, ecologizare și prin oferirea de alternative de recuperare a deșeului.

Misiunea noastră este de :
• a informa şi educa cetăţenii din comunitatea timişoreană, având în vedere cu precădere tinerii
• a colabora cu organismele şi autorităţile locale pe probleme de mediu
• a contribui la reducerea poluării-deşeuri la nivel de oraş prin activităţile de informare şi conştientizare, precum şi prin diverse proiecte şi evenimente în cadrul comunităţii

La nivel de comunitate și județ, ECO CLUB Timişoara s-a remarcat prin proiecte cu impact mare în educația ecologică, continuă a cetățenilor, referitoare la: colectarea deșeurilor de hârtie, carton, plastic, cartușe de imprimantă, anvelope uzate. De asemenea, s-au realizat campanii de plantat puieți în vederea împădurii. S-a realizat și un Ghid de colectare duală și selectivă a deșeurilor în Timișoara și diferite colaborări cu instituții de mediu, învățământ și nu numai. Câteva exemple mai jos:
a) Proiectul, “Borcanul cu ULEI”, o premieră în Timișoara, este inițiat de către actrița Ana Munteanu (project manager), dezvoltat și implementat împreună cu Asociația ECO CLUB Timișoara. Proiectul s-a născut din dorința de a proteja și prețui, o resursă de bază a planetei, APA. Educația ecologică oferită și soluțiile alternative propuse în vederea colectării corecte auleiului alimentar uzat în urma gătitului (care de obicei se aruncă prin chiuveta direct în rețeaua de canalizare publică), sunt pilonii motivaționali care susțin proiectul.
b) „Spune NU plaselor din plastic!” pe tot parcursul anului. Rezultate: distribuirea unui numar de 900 de sacoşe din material textil până 2010. În anul 2011 ne-am propus să distribuim 1500 de sacoșe. Participare la festivalul PLAI 2013, 2014 cu atelier de pictat plase in cadrul caruia s-au distribuit peste 200 de plase. Ateliere de dECOrat sacose realizate in colaborare cu Penitenciarul Timisoara si firma AICI Worldwide Payments. (2006 – prezent).
c) Proiect de „Colectare a cartuşelor goale de imprimantă” în vederea recuperării şi valorificării lor prin reprocesare ecologică. Se desfășoară pe tot parcursul anului Rezultate: colectarea a peste 500 de cartuşe de imprimantă. (2011- prezent).
d) “Copacul de Hârtie” – proiect prin care are loc colectarea hârtiei si cartonului sub formă de donație de la persoane fizice și juridice (2008- prezent) Peste 300 tone hârtie.
e) „Mai dă-mi o şansă! Colectează selectiv!” – martie – mai 2011-prezent. Rezultatul acestui proiect a fost editareaGhidului de colectare duală și selectivă a deșeurilor în Timișoara. A fost distribuit în 700 de exemplare cetățenilor timișoreni și 3 000 de exemplare în format electronic. Distribuirea continuă.
f) Mișcarea Națională de Împădurire – Plantăm Fapte Bune în România! (www.plantamfatebune.ro inițiat de către Asociația EcoAssist din București (2011-2012, de două ori pe an- 3 hectare)

Vă aşteptăm să ne vizitaţi pe pagina noastra de Facebook: https://www.facebook.com/ECOclubTimisoara?ref=hl.